tag:blogger.com,1999:blog-4048864847998291395.post2787126808311668357..comments2024-02-10T00:19:01.066-08:00Comments on aslında çok basit....: Ekşi mayaaslında çok basithttp://www.blogger.com/profile/14889786188608897816noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-4048864847998291395.post-58032599696954196652014-08-31T01:50:44.610-07:002014-08-31T01:50:44.610-07:00Artık ekmeğinizi yapabilirsiniz. Kalanı bundan son...Artık ekmeğinizi yapabilirsiniz. Kalanı bundan sonra buzdolabında saklayın. 2 ay kadar haftada 2 kere beslemeye devam edin.2 ay sonra haftada 1 e indirin. Bu arada ekmekler yapmaya devam edin ve konu komşuya ekşi maya dağıtmaya da başlayın.Beslemelerden sonra 1-2 saat dışarıda ısınıp canlanmasını bekleyip ondan sonra buzdolabına kaldırın. Sadece ekşi maya kullanarak yapacağınız ekmekler daha sert ve daha az kabarık olacaklar ve daha geç mayalanacaklar. İsterseniz 1 çay kaşığı kadar instant mayadan faydalanabilirsiniz. Mayanın toplam ağırlığı 1-2 kiloyu geçmesin.Ellerinize sağlık.aslında çok basithttps://www.blogger.com/profile/14889786188608897816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4048864847998291395.post-22944255282542078082014-08-29T14:59:40.133-07:002014-08-29T14:59:40.133-07:00Ozge Hanim, ben mayami 4 gece boyunca 1 litrelik k...Ozge Hanim, ben mayami 4 gece boyunca 1 litrelik kavanozda, szn tarifinizle(miktarlari biraz azaltarak) besledim ve bu gece kavanozdan tasan, cok guzel kabarmis, bol kopuklu bir mayam oldu.Ancak bundan sonra ne yapmam gerek bilmiyorum, buzdolabina koydum ve bu aksam beslemedim, yarin bir miktarini alip ekmegimi yapabilir miyim? Kalani buzdolabinda saklamam uygun olur mu ve ne kadarda bir nasil beslemem gerekir, yardimci olabilirseniz cok cok sevinirim, tesekkurler.eLfhttps://www.blogger.com/profile/04332828969153390358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4048864847998291395.post-72816557975333840982013-09-05T23:33:34.125-07:002013-09-05T23:33:34.125-07:00süper yorumlar için çok teşekkürler.aslında ekşi m...süper yorumlar için çok teşekkürler.aslında ekşi mayayla ilgili daha önceki yazımda kuru üzüm,hurma ve elma kabuğu gibi malzemelerle de kurulabileceğinden bahsetmiştim.bundan önce nohutu kırarak kullanmıştım bu sefer bütün kullandım.tahta kaşık hatırlatması için teşekkürler ben de ya tahta kaşıkla ya da elimle karıştırıyorum.bugün bazı eklemeler ve bilgiler vermeye devam edeceğim takip eder aklınıza birşeyler gelirse yorumunuzu paylaşırsanız sevinirim.aslında çok basithttps://www.blogger.com/profile/14889786188608897816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4048864847998291395.post-22696601280943575232013-09-05T01:32:58.516-07:002013-09-05T01:32:58.516-07:00eline sağlık...ekmeğin kokusu burnuma geliyor sank...eline sağlık...ekmeğin kokusu burnuma geliyor sanki.<br />paylaşmak istediğim birkaç tecrübem var. sterilizasyon için "kaynar suya batırıp çıkarmak" yetmeyebilir. en pratik önerim cam kavanozu detarjanla yıkayıp bol suyla durulamak. yok tam sterilizasyon olsun istersen en az 45 dakika kaynar suda kaynatman gerekir, ama zaman ve emek alır, üstelik o kadar gerekli de değil. tarımsal ürünler için "organik" ifadesi bilim dünyasında artık tercih edilmiyor. çünkü toksik maddeler havadan rüzgar ve yağmur ile tüm atmosfere yayılıyor, dünyadaki içilebilir su kaynağı % 2 nin altına indi, bu nedenle gerçek anlamda "organik" olarak niteleyebileceğimiz bir tarım ürünü kalmadı. "iyi tarım uygulamaları" ifadesi daha doğru.<br />tarifi nohudu parçalayarak denemenizi öneririm.<br />zaman konusunda titizlenmeye gerek yok, bekleme sürelerini 1 güne kadar uzatabilirsiniz ama kavanozun oda ısısında olan bir yerde (tercihen mutfakta çünkü mutfak evin mikroorganizma açısından en zengin atmosferine sahip) ve hiç haraket etmemesi önemli.<br />karıştırma için tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim.<br />bal iyi bir fikir, bununla birlikte önceden içme suyu ile ıslatılıp şişirilmiş ve belki biraz parçalanmış kurutulmuş üzüm ya da bulabilirseniz bir tutam incir dalı/odunu külü -evet yakıp kül haline getirilmiş demek istiyorum- ile de maya yapmayı deneyebilirsiniz.<br />son öneri: en baştan büyük bir cam kavanoz ile başlayın, mayanın ortamını değiştirmek biraz riskli. o kadar büyük kavanozum yok diyorsanız tüm ölçüleri yarım ölçek azaltarak maceraya başlayabilirsiniz.<br />nohutsuz sadece un ile de tarife başlayabilirsiniz, nette bu konuda yerli yabancı birçok kaynak mevcut.<br />afiyet olsun...<br />uğur saraçoğluAnonymousnoreply@blogger.com