En sevdiğim sorular



Kek hamurunun içine ceviz, fındık, kuru üzüm gibi şeyler koyarken, una bularsam dibe batmasını engeller miyim?

Tabi ki hayır..

Arşimet kulakların çınlasın.. Öyle şey olmaz kaldırma kuvveti diye bir şey var. Yaptığınız kek hamurunun yoğunluğu, içine atacağınız malzemenin hacmini kaldıracak güce sahipse batmazlar, değilse una da bulasanız çimentoya da bulasanız batarlar. Eğer koyduklarınız batıyorsa ya hamurunuz cıvıktır ya da o hamura koyacağınız taneleri biraz daha küçültmeniz gerekiyor demektir.



...... yerine ..... koysam olur mu?

Olur tabi neden olmasın...da, doğru olur mu ona bakmak lazım. Tiramisu'yu mascarpone yerine başka peynirle yaparım ama artık adı tiramisu olmaz mesela. Yani yaparsanız bir kimyasal olay, bir patlama olmaz ama ürününüz orijinal ve klasik halini kaybediyorsa artık başka bir şey yapıyor olursunuz. Farz edelim ki kek tarifinizde 80 gr ceviz 60 gr kuru üzüm var, ama siz onların yerine başka şeyler koymak istiyorsunuz. Bu noktada artık hacimler önem kazanıyor. Yerine koyacağınız şeyler aynı ağırlıklarda ama farklı hacimlerdeyse tarifim bozulabilir. Orijinal tarifte değiştireceğim malzemelerin hacim ve yapılarını birbirine ne kadar yakın tutarsam tarifim o kadar güvende olur.

Aynı tarifi kakaolu yapabilir miyim?

Genellikle sade kek, kurabiye, tart hamuru gibi tariflerde çok sorulan bu sorunun cevabı "tabi ki yaparsınız". Ama; "koyacağınız kakao kadar un çıkartın" önerisi çok doğru değil. Bu iki malzeme tutuculuk ve ürüne etki bakımından eşit kuvvette değiller. Kakao undan daha kuvvetli daha sert daha tutucu. Bu durumda tarifimi garantiye almak için yapmam gereken şey, koyacağım kakaodan biraz daha fazla unu tariften çıkartmak.


Muzlu rulo pasta yaparken "muzları boylamasına 2 ye bölün" dediğimde "soyalım mı?" sorusu dereceler üstü bir yere sahip tabii ki. Çokça sorulan sorular ve  çoğunun da çok basit cevapları var Biraz bunlara değinelim.
Kaç dakika pişecek?
Bu soruya her seferinde "bilmiyorum" diye cevap veriyorum, çünkü; gerçekten de tam olarak bilmiyorum. Yani kesin bir rakam vermek mümkün olsaydı yapardım ama yapamam kimse yapamaz. Farz edelim ki tarifiniz 190 derecede 25 dakika pişirin diyor. Fırınınızın dijital derecesi veya düğmesi 190 dereceyi gösteriyor olabilir ama bakalım içi gerçekten 190 derece mi? Veya fırınınızın kapağı milim boşluk kalmadan kapanıyor mu? Fırınınız içindeki ısıyı iyi muhafaza ediyor mu? Fırınınızı acımasızca temizlerken plastik bantlarını bozmuş olabilir misiniz? Aynı tarifi 18 değil de 20 cm lik kalıpla yaparsanız ne olacak? Kurabiyeleri büyük kupatlarla mı kestiniz yoksa daha küçük boyla mı? İçindeki malzeme pişerken fırının kapağını kaç kere açtınız, kaç saniye açık tuttunuz, dışarıda hava kaç derece? Fırınınızın buhar bacası var mı ,yok mu? Daha bir sürü değişken ayrıntıyla sizi bayıltabilirim. O zaman ne olacak?
Pişirdiğim şeyin, pişmiş halinin neye benzediğini bilmem ve pişme kontrolünde ne yapmam gerektiğini bilmem gerek. Karşısına geçip "pişti mi acaba?" diye bakmak, anlamam için iyi bir yol değil. Kurabiyeyse altına bakmam, kekse bıçak batırmam, bazı tariflerde kabı sallayıp titreşime bakmam gerekebilir. sizin de işiniz zor tabii..

2 yorum:

  1. Ne kadar güzel bilgiler yazmışsınız :) en çok muza güldüm :))))

    YanıtlaSil