26 Kasım 2013 Salı

Rulo pasta için pandispanya




Sararken çatlamama garantisi veriyoruz. Son derece elastik bir yapısı var. Doku süper, tadı harika. Her iki yüzünü de kullanabilirsiniz. Bir tarafı biraz daha sünger görüntülü diğer taraf daha pürüzsüz ve parlak. Biraz soğuduktan sonra daha önce verdiğim creme patisseri tarifini yapıyor, pandispanyaya yarım santim kalınlığında yayıyorsunuz, çilek ve muzları ufak doğrayıp kremanın üzerine serpiştiriyorsunuz. Çok sıkmadan, çok gevşek de bırakmadan sarıyorsunuz. Dilimleri kesmek için tırtıklı keskin bir bıçak kullanıyorsunuz.

100 gr un
85 gr toz şeker
120 gr yumurta sarısı ( 6 adet)
120 gr yumurta akı (3 adet)
90 gr su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yumurta aklarını toz şekerle yoğun kar kıvamına gelene kadar çırpın. Çok sertleştirmeyin kesik kesik bir görüntü oluşmasa iyi olur. Yumurta sarıları, zeytinyağı ve suyu bir çatalla karıştırın, karışımı kabarmış yumurta aklarına spatula veya kaşıkla yavaşça karıştırın. En son kuru malzemeleri yani un, kabartma tozu ve tuzu ekleyin yine karışımın hacmini fazla bozmadan karıştırın. Yağlı kağıdın üzerine 1 cm kalınlığında dikdörtgen şekilde yayın kenarları inceltmeyin ki kuruyup kırılmasın.180 derecede 10-12 dakikada hafif renk alınca çıkartın. Kağıttan çıkartmadan soğumasını bekleyin. Dikdörtgenin kısa kenarı size bakacak şekilde dursun ve sarmaya buradan başlayın.
Evet aynı tarifi kakaoyla da yapabilirim; 100 gr un yerine, 75 gr un 15 gr kakao koyarsam hallolur.
Ufak bir not; eğer pandispanyanızın pişerken üstte kalan kısmı, sardığınızda dışta kalsın isterseniz, haliyle pandispanyayı ters çevirerek sarmanız gerekir. Bu durumda pandispanyanızı tezgaha veya başka bir yere koyarken mutlaka altına toz şeker serpin yoksa koyduğunuz yere yapışır.


 

14 yorum:

  1. Merhaba özge hanım,
    Sitenizi hayranlıkla dolaşıyorum ve pasta yapmayı çok seven birisi olarak sizi bulduğuma çok seviniyorum.ben rulo pastayı pek tercih etmesem de sizin tarifinizi okuyunca yapma isteği uyandı içimde fakat her krema rulo için uygulanamıyor sararken.sizin kremanızı veya rulo pastaya uygun bir krema rica edebilirmiyim.sade veya cikolatalı veya her ikiside:-) çook teşekkür ederim.hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  2. Creme patisserie başlığında farklı bir kaç tarif var. Bir bakın isterseniz. Eğer onlardan memnun kalmazsanız yazın tekrar.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. merhaba, kek hamurunu hangi ölçülerde bir tepsiye dökmek lazım?
    teşekkürler,
    beyza akıncı

    YanıtlaSil
  4. Hamurunuzun, tepsiye döktüğünüzde 1-1,5 cm kalınlığında olmasına özen gösterin. Karıştırma şeklinize göre hamurun hacmi ufak farklılıklar gösterebiliyor. 30x40 cm bir tepsi fazlasıyla işinizi görür.

    YanıtlaSil
  5. Şefim, dışarıdan hazır olarak tükettiklerimde dahil daha önce hiç bu kadar lezzetli bir rulo pasta yemedim. Tarif paylaşimlariniz için size çok teşekkür ederim. Paylaşimlarinizın artmasını diliyorum. Kolay gelsin ��

    YanıtlaSil
  6. Vildan hanım ellerinize sağlık, demek ki bir daha dışarıdan pasta almak yok..

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler tarif için yumuşacık fakat yumurta kokusu beni rahatsız etti neden olmuş olabilir teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. yumurtanın koku çıkartması tamamen ısıyla alakalı kimyasal bir reaksiyon. yumurta 84 derecenin üzerinde kokmaya başlar ve bazı tariflerde kaçınılmaz olabilir. daha düşük ısıda daha kısa süre fırında kalarak ufak önlemler alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. rulo keki Sıcakken kağıdını çıkarmadan sarıp, bekletip soğuduktan sonra kağıdını çıkaracağız değil mi ?

    YanıtlaSil
  10. eğer hemen kullanacaksanız kağıdı çıkartmadan oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. kağıdı çıkartıp kullanın. hemen kullanmayacaksanız dediğiniz yöntemle saklayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. gerçekten çok basit görünüyor iyi anlamda yani :)

    YanıtlaSil
  12. Özge Hanım, pastacılık diyince sizin tarifleriniz çok güvenilir. Evdeki kızlarıma bir sürpriz babında, hemencecik hazırladım pandispanyayı. Sadece benim için 12 dk'lık pişme süresinde hala çiğdi. Bir 6-7 dk daha pişirip hafif renk verdim. Kreması da hazır. Akşama kızlara sürpriz! Tarif için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil