27 Kasım 2013 Çarşamba

Şeytan işi...Devil's food kek

Çikolatada son nokta. Bol kakaolu kekimizi mutlaka 2 veya 3 -hatta mümkünse daha fazla- kata bölüp, aralarına çikolata ganajı sürüp, yetmedi en üzerini de ganajlayıp afiyetle yiyoruz.. Düşük ateşte uzun pişireceğiz, ganajlamadan önce kekin mutlaka oda sıcaklığına gelmesi gerekiyor ki ganajım erimesin. Mümkünse hiç buzdolabına kaldırmadan- kek kuruyup, ganaj sertleşmeden- yemek lazım. Eğer saklayacaksanız mutlaka oda sıcaklığında bırakın ama, ganajda krema var, o da en fazla 1 gece durur. İyisi mi en iştahlı misafirleri çağırın bir çabuk yesinler.

250 gr toz şeker
125 gr tereyağı
190 gr un
1 çay kaşığı karbonat
40 gr kakao
140 gr su
3  yumurta
bir tutam tuz ( mutlaka koyun)
Tereyağı ve toz şekeri mikserle 1-2 dakika çırpın. Krema gibi kabarıp güzel bir doku olmasını beklemeyin. Sadece şekeri biraz yağ ile yumuşatıp, yağı hafif kabartmak istiyoruz. Yağ ve şeker karışımına teker teker yumurtaları ekleyin, 1 dakika kadar daha hepsini birden çırpın. Suyu kaynatın, ocaktan alıp içine kakaoyu eleyin ve bir telle karıştırıp, suyun içinde kakaoyu yumuşatıp eritin. Oda sıcaklığına gelmesi gerek yoksa yağınız eriri. (Bu durumda yapılması gereken herşeye başlamadan önce ilk iş suda kakaoyu eritme işini yapmak). Kakaolu suyu yumurtalı karışıma ekleyin. 1 dakika kadar daha çırpın. En son unu ve karbonatı eleyin spatula veya kaşıkla yağlı malzemeye yedirin. 18 cm' lik kalıba boşaltın. 170 derecede 25-30 dakika pişirin. pişip pişmediğini her zaman olduğu gibi ortasına bir çubuk batırarak kontrol edin.
Ganaj için;
200 ml kremayı ocakta ısıtıp, ısındıktan sonra ocaktan alın ve içinde 250 gr bitter çikolatayı eritin. Kek soğuduğunda ganajınız da sürülecek kıvama gelmiş olmalı. Olmazsa biraz buzdolabına atın ama dikkat edin süremeyeceğiniz kadar sertleşmesin. Kekinizi şekilde gördüğünüz şeye benzetmeye çalışın veya daha güzelini yapın. Üzerindeki süsler erimiş çikolata. Çikolatayı yağlı kağıdın üzerine ince bir tabaka halinde yayın, buzdolabında donunca kırıp üzerine saplayın.

Bunun gibi yoğun çikolata veya kakao içeren tariflerde, kabartma tozu yerine karbonat, kekinizin rengini daha güzel bir kızıl kahve yapmak için gerekli. Ayrıca birçok tatlıda 1 tutam, tuz hem tadı dengelemek, hem de bütün tatların daha yoğun algılanmasını sağlamak için kullanılır. Yumurta akı bu işleri yaparken kullanabileceğimiz en alkali malzeme. Üstelik oda sıcaklığında alkali derecesi gittikçe yükseliyor. İşte yumurta akını çırparken 1 tutam tuz, burada asit dengesi sağlamak ve daha sağlam bir mereng elde etmek için gerekiyor. Bilginize....

1 yorum:

  1. Bu blogu buldugumdan beri hayatım değişti, ingilizce banana bread, cinnamon roll arayıp çevirmeye çalışırken profesyonel bir türk şefin bu denli geniş bir blogunu keşfetmek inanılmaz mutluluk verici keşke yazmaya devam etseniz, herkes yorum yapmasa da bu bloğu takip eden, yeni tarifler bekleyen bir sürü insan var özge hanım. Çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil