21 Ağustos 2013 Çarşamba

crumble





Crumb: Kırıntı, ekmek kırıntısı, parça, zerre

Crumble: Parçalamak, ufalamak, ufalanmak (yazar tarafından redhouse ingilizce-türkçe sözlükten alınmıştır)


Krambıl kullanmak, tıpkı bir yaka iğnesi takar gibi yapılan tatlıyı süslemek demek. Temel olarak kırıntı yapmanın tarifini öğrenince, üzerine serpiştirdiğiniz malzemenin adını alacak onlarca crumble yaratmanız mümkün (elmalı crumble, orman meyveli crumble, ayvalı ve çilekli crumble, bal kabaklı crumble v.s v.s). Krambıl tek başına değil, üzerine serpiştirdiğiniz tatlı ile anılacak bir aksesuar aslında. Siz anladınız ne demek istediğimi daha fazla uzatmayalım. Şimdi krambılımızı hazırlayalım:


Gerekli malzemeler:

200 g. un

200 g. toz şeker

100 g. tereyağı (küçük küpçükler halinde doğranmış ve soğuk olmalı)

50 g. toz badem*

5 adet havanda dövülerek un-ufak edilmiş bisküvi.*

Bütün malzemeyi bir kaba koyun. Şimdi karıştıracaksınız. Ama karıştırırken, elle hamur yoğurma hareketini yapmanız gerekmiyor. Avuçlarınızı bu malzemeyle doldurup, sanki ellerinizi ısıtmak istiyormuş gibi birbirine sürtmeniz yeterli. yani yoğurma hareketi yapmadan parmakları kullanmalısınız. Bu arada, ellerinizin arasında kalan malzeme yavaş yavaş birbirine karışacak. Küp küp kestiğiniz yağlar iyice dağılana kadar bu işeme devam edin.ya da artık çoğu hamarat kadının mutfağında bulunan mutfak robotu veya rondo tarzı bir makineye bütün malzemeyi atın.birkaç saniye çevirin. elde ettiğimiz malzeme avucumda sıkıştırdığımda bir araya gelmeli fakat kolayca dağılmalı. İşte crumble hamurunuz bu...


*olanlar keyfe bağlı koymasanız da olur veya başka şeyler de olabilir. un toz şeker tereyağı asıl malzemeler.


Şimdi Crumble İçin Birkaç Kullanım Örneği:


Frambuaz, böğürtlen, çilek gibi meyvelerle crumble: Bu meyveleri önceden pişirmeniz gerekmiyor. Meyveleri pişireceğiniz kaba 3-4 cm kalınlığında koyup üzerlerini crumble hamurunuzla kapatıp (meyveler görünmesin, hamur kalınlığı da 2 cm’yi geçmesin. Hamuru koyduktan sonra elinizle bastırıp düzeltmeyin, sıkıştırmayın), 190 derecede 15 dakika pişirmeniz yeterli. “Bu kadar basit birşey bu kadar mı lezzetli olur” diyeceksiniz. Hele bir de yanına vanilyalı dondurma ve daha önce yaptığınız o güzel tahinli vanilya sosundan alırsanız yemeğe doyamazsınız. Farkındaysanız meyveye şeker koymadık dolayısıyla şekeri çok az. Diyet yapıyorsanız bile kendinizi tamamen tatlısız bırakıp mutsuz olmaya değmez.


Eğer elma, armut, ayva gibi meyvelerle crumble yapacaksanız bunları küçük parçalar halinde doğrayıp çok az şeker (6 adet orta boy meyveye 3 çorba kaşığı toz şeker) ve yarım limon suyu ile biraz pişirmeniz gerekir. Meyve, şeker ve limon suyu karışımında, şeker eriyip meyveler hafif suyunu salıp, tekrar çekince ortam crumble yapmaya uygun hale gelmiş demektir. Bu meyvelerin içine tarçın, ceviz, kuru üzüm de koyabilirsiniz. Hatta iyice ileri gidip, “madem yapıyorum tam olsun” der masraftan kaçınmazsanız beyaz çikolata parçaları bile koyabilirsiniz (rendeleyerek).

Yaptığınız crumble hamurunun hepsini kullanmazsanız, hava almayacak bir kapta buzdolabında epeyce muhafaza edebilirsiniz (10 gün desem abartmış olmam). Böylece hiç olmayacak bir zamanda ‘canım tatlı bişeyler istedi’ diyenlere iki elma doğrayıp 25 dakikada güzel bir tatlı sunabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder