20 Ağustos 2013 Salı

cheesecake hakkında bazı şeyler

Komşuları kıskandıracak cheesecake püf noktaları;
Altın günlerinin, konken masalarının, en sevilen insanı olmanız an meselesi.Çok şahane bir cheesecake yapmanın birkaç tane püf noktası var.Aslında en önemli noktalardan biri, cheesecake'te başarının anahtarı, pişirme derecesini iyi ayarlamamla başlıyor. İdeal pişirme derecem 110-140 arası olmalı. Çok fazla renk almadan ve minimum kabarmayla pişirmeliyim. Çıktıktan sonra ortada çökme yüzünden oluşan havuzcuk aslında istenmeyen bir durum. Mümkünse kekimi fırına girdiği hacim ve renkte çıkarmaya gayret etmeliyim. Kabarmadan, üzeri en fazla bir iki ton renk farkıyla fırından çıkmalı. Cheesecake pişirirken en çok hata yaptığımız nokta pişip pişmediğini anlayamadığımız noktada oluyor. Ortasını yumuşak bulup "bu daha olmadı biraz daha kalsın" dediğimiz durumda o "biraz daha" çoğunlukla fazla. Fırınım eğer nemini bacasından hızlı boşaltıyorsa-ki bu ev fırınlarında pek olan bir şey değil-o zaman içine küçük bir kap su koymakta fayda var. Yani cheesecake'im fırından çıktığında ortasının yumuşak olması gerekiyor, fazla pişirmek ne yazık ki çatlama sebeplerinin başında geliyor.
Peynir olarak en ideali içinde labne çeşitlere göre %17-20 kadar daha fazla yağ olan krem beyaz peynirler.
Derse girmem lazım,sonra devam edeceğim..

 
 
 bir başka önemli konu da kekimin malzemelerini çok hızlı çırpmamak.eğer bir mutfak robotunda karıştırıyorsam yavaş devirde sakince çırpmalıyım.kremamın içinde biriken hava kabarcıkları bana kekimin yüzeyinde minik veya büyük çatlaklar olarak geri dönecektir.yukarıda fotoğrafını gördüğünüz cheesecake'in dolgusu sadece 5 malzemeden oluşuyor.çok temel ve aslında çok basit....
yani toparlamak gerekirse ideal cheesecake'e ulaşmak için; düşük ısıda pişirmek,gereğinden fazla pişirmemek,kek kremasını çok hızlı çırpmamak en önemli kriterlerim olmalı.
 
 
 

5 yorum:

  1. aynen katılıyorum :) ben de çok seviyorum evde deneye deneye doğrusunu yapmayı öğrendim..

    YanıtlaSil
  2. Özge hanım cheesecake leri fanlı firinda mi yoksa fransız fırında mı pişirmemiz gerekiyor

    YanıtlaSil
  3. Özge hanım sizin gibi neyi neden yaptığını anlatabilen, bunu da güzel anlatabilen şef sayısı parmakla sayılabilecek kadar az inanın. youtube çekimlerine başlamanıza çok sevindim. ne olur bırakmayın. bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

    YanıtlaSil
  4. ilginize çok teşekkürler. paylaşmaya devam edeceğim tabi ki

    YanıtlaSil
  5. Keyifle okuyup öğreniyorum Özge Hanım.
    Emekleriniz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil