25 Eylül 2013 Çarşamba

Pandispanya ve katkı maddesi sorunsalı

Evde normal malzemelerle yaptığınız pandispanyaların pastanelerde yediğiniz pastalarınki gibi olmasını beklemeyin. Pastane ürünü pandispanya ve keklerin hepsinde, ovaleks denen bir katkı maddesi var. Bu malzeme toz veya jel (daha çok arap sabununa benziyor) formunda endüstriyel kullanım için üretilen bir katkı maddesi. 5 veya 10 kiloluk kutularda ,tozu da 10-15 kiloluk poşetlerde satılıyor. İçinde neler var acaba diyip internette ararsanız içeriğine dair herhangi bir bilgiye ulaşamıyorsunuz. Seri üretimde, işçilikten, zamandan ve maliyetten hatırı sayılır kazançlar sağlanmasına sebep olduğu için çoklu üretimler yapıp da kullanmayan yok gibi bir şey. Aşırı homojen görüntüyü, doğal olmayan düzgünlükteki dokuyu, yumuşak ama sağlam kıvamı sağlayan hep bu ovaleks.
En basit ve klasiğinden, biraz daha kek gibi olup pandispanya niyetine de kullanabileceğiniz bir kaç tarif yazacağım. Bunların hiçbiri pastanelerde yediğiniz dokularda olmayacak. Sizin kabahatiniz değil kahrolsun bazı katkı maddeleri..
Bazen twitter'da hazır kekleri yemeyin diye tacizkar ciklemelerim oluyor, buradan da söylemek istiyorum, özellikle çocuklarınıza bu hazır keklerden vermeyin derim ben. Hadi bizler kiloydu anti aging' di derken biraz daha dikkat ediyoruz ama çocukları kekten pastadan uzak tutmak zor. Özellikle raf ömrünü uzatmak için, ambalajlı ürünlerde ve çoklu üretimde kullanılan katkı maddelerinin sağlığa zararı olmadığını söylemek çok zor.
Geçenlerde workshop'lardan birinde katılımcı hanımefendi "pastaneden aldığımız pastalardaki çilekler yıkanmıyormuş, doğru mu?" diye sorduğunda, "pastane pastasında yiyebileceğiniz en harika şey yıkanmamış çilek" cevabını verdim. En azından organik.
Ben mutlaka bulacağım; ovaleksle de pandispanya yapmak istiyorum derseniz onun reçetesini de yazacağım.
İçinde ne olduğunu, kimin hangi şartlarda yaptığını bilmediğimiz bir sürü şey yiyoruz zaten, bari kendi yapabildiklerimizi kendimiz yapalım nokta.

5 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Hey adsiz bir de yorumsuz olsaydin keske:( Burda size verilmis inanilmaz bir bilgi var.Siz bu verilmek istenek bilgiyi alabildiniz mi?Gercek ablasi olsaniz da kusura bakmayin yapici sandiginiz bu elestiri yapici degil.
    Paylasiminiz icin cok tesekkurler:)
    Asuman Davies

    YanıtlaSil
  3. Asuman hanım, ben her türlü paylaşıma açığım.. Verdiğim bilginin önemine inancınız için teşekkürler. Bu konunun önemine inananlar olarak ufak bilinçlendirmeler yaratabilirsek ne mutlu bize. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ben ne oldunu biliyorum ovaleksde icerik veremem ama kesinlikle yenecek bir sey degil malesef pastanerde cok kullaniliyor mide yanmasinin sebebide bu hazir jolelerde oyle sbadece glikoz ve boya

    YanıtlaSil
  5. http://www.apmgida.com/pasta-katki-maddesi/ adresine göz atın alternatif versiyon için.

    YanıtlaSil