4 Ekim 2013 Cuma

kakaolu pandispanya

daha önce verdiğim pandispanya tarifinin kakaolu olarak da yapılabileceğinden bahsetmiştim. ekleyeceğimden biraz daha fazla unu tariften çıkartarak bu uygulamayı yapabilirim. şimdi vereceğim tarif biraz daha ayrıntılı,yapımında beni zorlayabilecek noktalar var.
gereken malzemelerim;
145 gr un
4 yumurta (sarısı ve akını ayıracağız)
150 gr toz şeker
2 gr kabartma tozu
30 gr kakao
50 ml zeytinyağı
1/2 paket şekerli vanilin (veya 2 tutam kristal vanilya ya da 3-4 damla likit vanilya)

yumurta aklarıyla sarılarını ayırın ve aklarını toz şekerin tamamıyla beraber çok yoğun kar kıvamına  gelene kadar mikserle yüksek devirde çırpın. bu iş el mikserinde 4-5 dakikayı bulabilir lütfen sıkılıp kısa kesmeyin çünkü pandispanyamın son halinde bu çırpma işini hakkıyla yapmazsam sorun yaşarım.
ayrı bir yerde yumurta sarılarıyla zeytinyağını tel ile karıştırın. yumurta sarıları yoğunlaşıp biraz rengi açılacak. bu çırpma işini 1-2 dakika yapsanız yeterli.
yumurta akları çok yoğun sert bir kara kıvamına gelince yumurta sarılı karışımı, vanilyaya, elenmiş un ve kakaomu yumurta aklarına ilave ediyorum. aslında işin en hassas noktası burada başlıyor.bu kadar yoğun kabarttığım yumurta akına başka malzemeleri karıştırmam gerektiğinde çok hızlı ama acele etmeden doğru hareketler yapmam lazım

http://www.youtube.com/watch?v=CyecsrMEsFc

bu link bizim fold dediğimiz kabartılmış hafif malzemeye kuru malzemeleri ilave ederken kullandığım tekniği gösteren güzel bir örnek. bu işi çok yavaş yaparsam -ki bu videoda biraz yavaş gidiyor- kuru malzemenin topaklanmasına ve dibe çökmesine sebep olabilirim. videoda gördüğünüz dibinden üzerine katlayarak yaptığım bu karıştırma hareketini biraz daha hızlandırmalıyım. böylece kuruları kabarmış yumurta akını söndürmeden ve sulandırmadan birbirine karıştırmış olacağım.
18 cm lik bir pandispanya çemberine kek hamurumu boşaltıp 180 derecede  25-30 dakika pişireceğim ve ortasına bir bıçak veya kürdanla pişip pişmediğini kontrol edeceğim.
eğer fotoğraftaki kadar çok kabarırsa fırından çıkarttıktan sonra pandispanyamı ters çevirip biraz baş aşağı dinlendireceğim.


2 yorum:

  1. Tebrikler Güzel Bir Tarif Olmuş. Başarılarınızın Devamını Diliyoruz...

    YanıtlaSil
  2. Bu tarif benim favori kakaolu pandispanya tariflerimden biri . Teşekkür ederim paylaşımınız için .

    YanıtlaSil