4 Kasım 2013 Pazartesi

Bitter çikolata ganajlı, limonlu yoğun kek


Ganaj için 350 gr bitter çikolata, 200 gr krema gerekiyor. Kremayı ocakta ısıtıp ocaktan aldıktan sonra küçük doğradığım çikolataları içinde eriteceğim. Ganajımın oda sıcaklığında, kekin üzerine ve içine süreceğim kıvama gelene kadar soğuyup aynı zamanda sertleşmesini beklemem gerekiyor.

Kek diyorum ama aslında bu da daha önce verdiğim "pandispanya kek arası bir şey" tarifindeki gibi pandispanya olarak da kullanılabilecek. Tarifin içine 60 gramı geçmemek şartıyla; toz yeşil fıstık, toz badem,80 gr kırık ceviz veya fındık,100 grama kadar ince doğranmış bitter veya sütlü çikolata,60 gr küçük doğranmış küçük kuru meyve parçaları koyabilirim. Yani toplamda kek hamuruna ekleyeceğim malzemelerin hacmi 1 su bardağını geçmemeli. Ben bu seferlik tarifte sadece 1 büyük limon kabuğunu rendeleyeceğim.

165 gr un
200 gr toz şeker
45 gr mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
100 gr süt
2 büyük boy yumurta

130 gr yumuşak tereyağı
1 limon kabuğu rende

Bütün kuru malzemeleri ve yumuşak tereyağını mikserle yağ diğer malzemelerle harmanlanana kadar çırpıp, geri kalan süt ve yumurtaları ekleyin, homojen, pürüzsüz bir kek kreması olana kadar 2-3 dakika daha çırpın. Çeşitlendirmek için koymak istediğiniz malzemeleri en sonunda ekleyin. Limon veya portakal kabuğu koyacaksanız kurularla beraber ilk anda ekleyin ki kokuları ve yağları iyice çıksın.18 cm'lik pandispanya çemberinde 170 derecede pişirin. Biraz uzun sürüyor pişmesi 30-35 dakikayı bulabilir ortasından bir bıçak  batırarak kontrol edin. Kekinizi oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra keki iki kata ayırın arasına ve kapattıktan sonra üzerine önceden hazırladığınız ganajınızı sürün. Afiyetle yiyin, yedikçe seratonin ve dopamin salgılayın mutlu olun ki bir işe yarasın.

Photo

2 yorum:

  1. ÖLCÜLER BARDAK HESABI OLARAK VERİLSE DAHA İYİ OLURDU...

    YanıtlaSil
  2. hemen bu konuya el atıyor ve bütün tariflerin yanına bardak ölçülerini yazmaya başlıyorum. Ama bu işlere meraklıysanız gramlı tarifleri de kaçırmamak için ufak bir ev tartısı iyi olabilir.

    YanıtlaSil