2 Kasım 2013 Cumartesi

Cupcake





Cupcake dediğimiz şeyin aslında normal keklerden farkı; daha sade kek hamuru tarifi kullanarak minik kalıplarda pişiriyor olmam. En büyük özelliklerinden biri de üzerlerinin süslü püslü olması. Binbir türlü malzemeyle çok farklı çeşitlerde kekler yapmam mümkün. Bugün en basitinden başlayacağız. Üzerinin süslemesi için (bundan sonra bunun için frosting kelimesini kullanacağım) hazırlayacağım tereyağı, krem peynir, pudra şekeri ve sütten oluşan krema ilk başta itici gelebilir ancak burada mantık şu; kekler buzdolabında saklamaya uygun ürünler değil. 18 derecelerin altında yağım donmaya kek kurumaya ve sertleşmeye başlıyor, dolayısıyla bana frosting olarak, kekim oda sıcaklığında dururken erimeyecek, ekşimeyecek ve bozulmayacak dayanıklı bir malzeme lazım. Eğer uzun süre saklamadan hemen yiyeceksem farklı frostingler de kullanabilirim, ama biz bugün en temel ve en basitinden başlayacağız.

125 gr tereyağı (yumuşak,1 saat önceden buzdolabından çıkartın)
165 gr un (1 su bardağı,1 cup)
2 adet büyük boy yumurta
120 ml süt (2/3 su bardağı)
180 gr toz şeker
1 paket vanilya
1 silme çay kaşığı karbonat

Yapması son derece basit, hiçbir özel tekniğim yok. Sadece bütün malzemeyi bir karıştırma kabına koyup yüksek hızda 3-4 dakika mikserle çırpacağım. Sonunda pürüzsüz parlak çok akışkan olmayan bir kek kremam olacak. Kek kalıplarıma kalıbın üzerinde yarım parmak boşluk kalacak şekilde doldurup 180 derecede, fırınımın turbo veya fan özelliğini kullanmadan 12-15 dakika kadar pişireceğim. Fırınların arkasındaki pervaneyi çalıştıran özelliğini her tarafından eşit şekilde kabarmasını istediğim şeylerde kullanmamam daha iyi. Hava ve ısı fırınımın içinde homojen olarak dağılmadığı zaman kekler yamuk yumuk kabarıyor. Eğer kabarma bir tarafa doğru meylederse tepsinizi çevirmeniz gerekebilir.

Kekler çıktıktan oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakacağım.
Frosting için gereken malzemem;
450 gr pudra şekeri
150 gr tereyağı (yumuşak)
60 gr krem beyaz peynir (pınar beyaz olabilir)
2 çorba kaşığı süt
1 paket vanilya
Önce tereyağı ve krem peynirimi mikserle 2-3 dakika çırparak kabartıp yumuşatıyorum. Daha sonra pudra şekerini, vanilya ve sütü ilave ediyorum ve 3-4 dakika daha bütün malzemeyi çırpıyorum. İçine belki 1-2 tutam tarçın ve toz karanfil atabilirim. Atmazsam vanilyalı kap keklerim, atarsam tarçınlı karanfilli kap keklerim olur. Hatta kek hamuruna limon veya portakal kabuğu rende koyabilirim. Çeşitlendirme seçeneğim sınırsız, keyfime kalmış. Yarım çay bardağını geçmeyecek ölçüde toz ceviz, toz yeşil fıstık, toz badem veya toz fındık kek hamuruna katabilirim. Her bir malzeme kekimin adını değiştirir herkes de beni çok biliyor zanneder.
Frostingi keklerim soğuyunca üzerlerine sürebilir veya daha şık olsun isterseniz sıkma torbası ve tırtıklı yıldız bir uçla (biz bunlara düy diyoruz) sıkabilirsiniz. İki renkli gördüğünüz fotoğrafta frostingimi ikiye böldüm, yarısını beyaz bıraktım kalan yarısına 1 dolu çorba kaşığı kakao eleyerek ilave ettim; oldu size kakaolu marble (mermer desen yani) kap kek.





 
 

1 yorum: