21 Kasım 2013 Perşembe

Portakallı pay

 
Affedersiniz ama belki de şu ana kadar yazdığım tarifler arasında en zoru olacak. Fakat, görüntü ortada. Böyle kestiğinizde 4 kat tat şeklinde görünen bir şeyin çok kolay olması beklenemez zaten. İşi biraz daha kolaylaştırmak için hiç değilse tart hamuru yerine bisküvi kırıntısından taban kullanacağız. Tarif 18 cm' lik yuvarlak kalıp için. Taban için 3 paket eti negro ile 50 gr tereyağını mutfak robotunda kırıntı kıvamına gelene kadar çekerek başlıyorum. Çektiğim kırıntı hamuru kalıbımın tabanına 1 cm kalınlığında döşüyor ve kaşığın tersiyle güzelce bastırarak sıkıştırıyorum.
Payımızın 2 farklı dolgu malzemesi var.1 kat fırında pişecek. Fırında pişen kat soğuduktan sonra 2. katı ocakta pişirip üzerine yayacağız. En son da mereng yapıp üzerine kaşıkla veya sıkma torbasıyla merengimi sıvayacağım. Eğer evde pürmüz denen yakma makinem varsa onunla , yoksa fırınımın ızgara rafında merengi hafif kahverengi olana kadar kızartacağım.

http://www.gittigidiyor.com/tamir-tadilat-gerecleri/elektrikli-alet-edevat/purmuz-isi-tabancasi

Fırında pişecek ilk kat için dolgu malzemem şöyle;
200 ml krema
50 gr toz şeker
1 portakal kabuğu rende
40 gr portakal suyu (taze sıkın lütfen)
30 gr mısır unu
2 yumurta sarısı
2 yumurta akı
Yumurta akları ve şeker dışında bütün malzemeyi bir kaba koyun ve telle karıştırın. Yumurta aklarıyla toz şekeri mikserle hızlı devirde kar kıvamına gelene kadar çırpın. Kremalı karışıma yumurta aklarını güzelce yedirin. Akışkan kıvamdaki dolguyu tabana boşaltın 165 derecede 25-30 dakika pişirin. Piştiğini anlama kriterim şu; kenarlar sertleşmiş ortada 3 cm çapında hafif yumuşak bir kısım kalmış. Fırından çıkarttıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.2. katı pişirmeye başlayın.
100 gr portakal suyu
70 gr toz şeker
100 gr tereyağı
1 portakal kabuğu rende
4 yumurta sarısı
Portakal suyu, portakal kabuğu rendeler, şekerin yarısı (göz kararı), tereyağının yarısı (göz kararı) tencereye koyun kaynamaya bırakın. Bu arada yumurta sarılarıyla kalan toz şekeri, şekerler biraz eriyip karışım hafifi köpürene kadar kabartın. Ocaktaki karışım kaynamaya başlayınca altını kısın, yumurta sarılı karışımı, yavaşça, karıştırmayı bırakmadan içine ilave edin. Yoğun pelte kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alın, kalan tereyağını portakal peltenizin içinde karıştırarak güzelce eritin. Biraz soğuyunca buzdolabına kaldırın sertleşsin. Fırından çıkan kısım soğuyunca, 2. kısım da ılınınca üzerine kaşıkla sürün ve buzdolabına kaldırın. En son mereng için 2 yumurta akı ve 200 gr pudra şekerini yoğun beze kıvamına gelene kadar çırpmanız gerekiyor. Bu biraz uzun sürebilir. El mikseriyle yapıyorsanız sıkılabilirsiniz ama sıkılmayın. Ne kadar sertleşirse o kadar iyi. İster sıkma torbasıyla ister kaşıkla payın üzerine sürün. Son işimiz fırının sadece üstten ısıtan ızgara ayarını yapıp, 200 derecede fırının kapağı açık bir şekilde merengimi hafif kahverengi olana kadar pişirmek. Payı yanmayacak kadar ızgaraya yakın koyarsanız iyi olur. Renk alması 3-5 dakika sürmez ve çok hızlı bir şekilde yanabilir dikkat edin. Eğer pürmüzünüz varsa önce ateşi biraz uzaktan tutarak merengi sertleştirin sonra yaklaştırarak renk aldırın. Payınız bütün bu zahmetli işler bittikten sonra 1-2 saat daha buzdolabında dinlensin.

3 yorum:

  1. Zor olan şeyleri yapmayı severim.kolayı herkes yapar yeterki garanti bir tarif olsun,emeklerim boşa gitmesin.birde haleti ruhiyem yerindeyse keyifli bir olaydır benim için yeni tarifler denemek.bu tarifte gerçekten çok hoş.neredeyse tadını hayal edebiliyorum.aynı tarifi lemon curd ile yapabilirmiyiz yada vişneyle..lemon curd u pek çok kez farklı tariflerde kullandım biliyorum ama vişne ile aynı krema yapılabiliyormu ?yapılışı nasıl olmalı yada sizce vişneli de olurmu?tariflerinize bayılıyorum her fırsatta dile getiriyorum iyiki varsınız..

    YanıtlaSil
  2. 100 gr portakal suyu yerine vişne suyu ve hatta rondoda çekerek püre haline getirdiğiniz taze vişne bile olur. Eğer taze vişne kullanırsanız fazladan 75 gr kadar toz şeker ilave etmeniz gerekir ve de bence çok güzel olur. Burada önemli olan meyve suyunu veya meyve püresini yumurta sarısı ve tereyağıyla bağlayıp koyulaştırmak. sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil