27 Aralık 2013 Cuma

Elmalı cupcake/ tahinli butter cream




 
Cupcake'in kek kısmının bir özelliği yok. Sadece küçük kalıplarda pişirince adı kapkek oluyor o kadar. Yani her türlü kek tarifini küçük kalıplarda pişirip, üzerlerine de uygun malzemeden frostingler yaparsam, oldu sana cupcake. Vereceğim elmalı kek tarifini bütün halinde kek kalıbında da pişirebilirsiniz yani. Bu tariften, kalıbınızın büyüklüğüne göre değişebilir ama, standart kapkek kalıplarıyla 10-12 adet çıkıyor. Elma olarak golden veya starking kullanacağız.
125 gr tereyağı
125 gr toz şeker
165 gr kek un
2 büyük boy yumurta (büyük boydan kasıt en az 65 gr)
30 gr süt
1/2 paket vanilya
70 gr kırık ceviz
30 gr toz yeşil fıstık (olmasa da olur)
1 büyük boy elma (rendelenmiş ve suyu sıkılmış. Bu işi önceden yaparsanız elmalar kararabilir. Ona göre ayarlayın)

Yağı ve toz şekeri mikserde, yağınız kabarıp beyazlaşana, şekerler de eriyene kadar çırpın. Yüksek devirde 3-4 dakika sürer. Yavaş hızda çırpmaya devam ederken, yumurtaları teker teker ekleyin. Yumurtalar ve yağ aynı ısıda olmadıkları için kesik kesik bir doku oluşabilir, umursamayın, devam.. Yumurtalardan sonra unu ve vanilyayı, sonra sütü ekleyin 2-3 dakika daha hızlı devirde çırpın. En son ceviz, fıstık ve elmayı ekleyin. Karıştırın ve kalıplara 1 cm boşluk bırakacak şekilde doldurun. 180 derecede 10-12 dakika pişirin.
Üzerine tahinli Fransız butter cream yapacağız. Bunun için önce bir krema pişireceğiz. Daha sonra soğuttuğumuz bu kremayı, tereyağı ile çırparak köpük köpük, parlak, şahane bir frosting yapacağız.
150 gr süt
6 yumurta sarısı
150 gr toz şeker
yarım paket vanilya
300 gr tereyağı
40 gr tahin
Süt ve vanilyayı ocağa koyun kaynasın. Yumurta sarılarıyla toz şekeri telle çırpın, çok kabarması gerekmiyor, hafif köpürsün, şekerler biraz erisin. Çırpılmış yumurta sarılarını kaynayan süte yavaşça ekleyin ve yoğunlaşana kadar -birkaç dakikada olur- pişirin. Ocaktan aldıktan sonra tereyağının yarısını kremanın içine atın ve içinde eritin. Kremamız oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda soğuyacak. İyice soğuduktan sonra, önce pişen kremayı tek başına mikserle 1-2 dakika çırpın, daha sonra kalan tereyağını içine ekleyin ve çırpmaya devam edin, kabarık, köpüklü olana kadar 2-3 dakika çırpın. İstenen kıvama geldikten sonra, tahini ekleyin o da karışınca kremanı hazırdır. Tahinsiz hali çok klasik bir "french butter cream". Bir sürü şeyle çeşnilenebilir. Toz baharatlarla, -muskat, tarçın, karanfil, kakule, nescafe- sütü ocakta kaynatırken, sütün içine atacağınız minik poşetlerle-bütün poşet çaylar, tülbentte lavanta- farklı aromalar katabilirsiniz. Erimiş sütlü veya bitter çikolata ile çikolatalı hale getirebilirsiniz. (bu tarife 50 gr kadar)
Üzerlerini süslemeden önce kekleriniz iyice soğumalı. İsterseniz, keklerinizin üzerinde bir çay kaşığı yardımıyla, 2 cm çapında 2 cm derinliğinde kraterler oluşturup, içlerine, evde varsa kayısı marmeladı doldurup, çıkan parçayı tekrar üzerine kapatarak içine  dolgu yapabilirsiniz. Çıkan parçayı kapattığınızda güzel gözükmemesinin bir önemi yok, zaten üzerine frosting gelecek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder