21 Aralık 2013 Cumartesi

Sacher




Dünyanın ilk tescilli pastası. Franz Sacher ' inki tam bir "yürü ya kulum" hikayesi doğrusu. Kendisi henüz 16 yaşındayken,  bir prensin baş aşçısının yanında çıraklık yapıyor. Prens aşçısından çok önemli misafirleri için çok özel bir pasta yapmasını istiyor. Aşçı çok hastalanıyor ve bu iş bizim çırağa kalıyor. Franz düşünüp taşınıp bu pastayı yapıyor. Herkesler de ayılıp bayılıyor. Alt tarafı kakaolu pandispanya, kayısı marmeladı ve çikolatalı ganaj kaplama. Demek ki o zamanlar için çok acayip bir buluş. "basitlik en iyisidir" ve de " mükemmele ekleyecek bir şey kalmadığında değil çıkartacak bir şey kalmadığında ulaşırsın" sözlerinin kanıtıdır bu pasta. Az malzeme, harika bir birleşim, mutlu eden bir lezzet.
140 gr toz şeker
140 gr tereyağı
4 yumurta sarısı
4 yumurta akı
1 bütün yumurta
60 gr toz badem
75 gr un
80 gr bitter kuvertür
1/2 çay kaşığı tarçın
1 tutam tuz
En orijinal tarifte toz badem yok ama pastanın tescillenmesi sırasında yedi sen süren yargı sürecinde, Franz'ın gelini tarife toz badem eklemesi yapmış.
Tereyağının hepsini ve toz şekerin yarısını mikserde 3-4 dakika çırparak başlıyoruz. Şeker erimeye başlayıp, tereyağı hafif kabarana kadar çırpmaya devam edin. Yumurta sarılarını ve bütün yumurtayı ilave edin ve 2-3 dakika daha çırpın. Erittiğiniz çikolatayı da yumurta sarılı karışıma ekleyin, bir iki tur daha çevirin, ilk kısım tamam. Kalan toz şeker ile yumurta aklarını ayrıca çok yoğun kar kıvamına gelene kadar çırpın. Kabaran yumurta aklarıyla, yumurta sarılı ve yağlı karışımı bir birine güzelce yedirin . Bunu yaparken, yumurta aklarının kabarıklığını söndürmemeniz, sulandırmadan yavaşça yapmanız gerekli. Bu karışıma, kalan bütün kuru malzemeyi eleyin ve yine yavaşça, kuruların dibe çökmesine izin vermeden ama çok da sallanmadan karışımı kabarık homojen bir hale getirin. Bu tarif 22 cm kek kalıbı için. 170 derecede 30-35 dakika kadar pişecek. Ortasına bir çubuk batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.
Kekiniz iyice soğuduktan sonra 2 veya 3 e bölün. Kaça böleceğiniz biraz da sizin becerinize kalmış. Katmanlar arasına, ekmeğe sürer gibi, yani çok ince birer tabaka katısı marmeladı sürün.
100 gr toz şeker ile 150 gr suyu ocağa koyun ve kaynatın. Kaynamaya başlamadan ve şeker tamamen erimeden şerbetinizi karıştırmayın şeker kesilebilir.Kaynamaya başladıktan sonra, ateşin altını kısın ve 2-3 dakika daha kaynatın. Kenarlardan renk almaması gerekiyor.  Şurubu ocaktan alın ve ısısının düşmesi için biraz bekleyin. ılınmış şurubun içine 250 gr bitter çikolata atın ve eritin.Çok sıcakken çikolataları attığınızda yanıyor, takipçim Vildan Hanım sanırım çikolatasını yakmış ve ben de kendimi suçlu hissettim bu ayrıntıyı paylaşmadığım için.
Pastamın üzerine kaplama olarak kullanacağım glazürüm de hazır. Hızlıca donabilir sosu çabuk kaplayın. Pastayı kapattıktan sonra buzdolabına koyun ve güzelce soğutun. Soğuk pastanın üzerine, oda sıcaklığına gelen çikolata kaplamayı dökün. Gerekirse bu işi bir kere daha tekrar edebilirsiniz.

7 yorum:

  1. Özgecim daha yeni keşfettim bloğu ve bayıldım hepsine, anlatım tarzın çok etkileyici, emeğine sağlık mükemmelll

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler.. Yirmi küsur yıldır yap yap nereye kadar. Artık paylaşma zamanı. Hoş geldiniz.

    YanıtlaSil
  3. Reçeteler güzel, fotograflar güzel, siz güzel....

    YanıtlaSil
  4. Şefim kaç derecede pişireceğiz? Pandispanyayı yaptım, dereceyi göremedim.😯

    YanıtlaSil
  5. 1 bütün yumurtayı nerde kullanıyoruz, onu da ekler misiniz :)

    YanıtlaSil