23 Ocak 2014 Perşembe

Şekerpare



Şerbetli tatlıların her halde en kolayı budur. Hamurunun kurabiye hamurundan çok da farkı yok. Hamuru yoğurmaya başladığınızda, şerbetini de kaynamaya koyun ki, şekerpareler fırından çıktığında hemen dökmek üzere şerbet de hazır olsun. Şerbeti verdiğinizde her ikisi de sıcak olmalı. Hamurların rengi fırından çıkarttığınızda açık kahve rengi olmalı, şunu unutmayın ki tatlılar şerbeti yiyince bir kaç ton daha koyulaşır. Şerbet için 500gr su ile 400 gr toz şekeri birkaç damla limon suyuyla kaynatın. Şerbet kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısın ve hamurlar pişene kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin, bence fazla ağdalaştırmayın.

250 gr un
50 gr pudra şekeri
1 yumurta
125 gr tereyağı (soğuk)
30 gr irmik
2 çay kaşığı ( 8 gr kadar) kabartma tozu
Eğer isterseniz, 1 çorba kaşığı kadar toz badem, 1 portakal veya limon kabuğu rende koyabilirsiniz. Bir keresinde ben, hamuru elimde yuvarlarken, içlerine birer tane vişne sokuşturmuştum, yerken baya sürpriz oluyor. Soğuk tereyağını parmak uçlarınızla una güzelce harmanlayın. İlk iş un ve tereyağını birbirine harmanlamak olsun ki yumuşak hamurun içinde katı ve sert yağ parçalarını yok etmekte sonradan zorluk çekmeyin. Eğer kendi kendinize" neden yumuşak yağ koymuyoruz o zaman ?" diye soruyorsanız söyleyeyim; daha gevrek ve ağızda dağılan şekerparelerimiz olsun diye. Hamuru yoğurduktan sonra, 15-20 dakika bir streç filme veya beze sarıp dinlendirmeyi ihmal etmeyin. Yuvarlakların boyu size kalmış, ama kibar kibar yensin diye ben büyük bir ceviz kadar yapmayı tercih ediyorum. Ortalarına dibine kadar yeşil fıstık, fındık veya badem koyun, iyice sokuşturun ki kabardıkça dışına atmasın (içine vişneyle denerseniz koymayın tabi).180 derecede açık kahve renk alana kadar pişirin. Üzerlerine krem peynir, az pudra şekeri, tarçın ve vanilyayı telle çırpıp sıkma torbasıyla sıkıyorum, hem görüntü güzel oluyor hem de tatlı biraz hafifliyor sanki. Üzerlerinde hafif çatlaklar oluşabilir normaldir. Üst kısımları eğer kuru gibi kalırsa, tepsinin içinde hepsini baş aşağı çevirin ki altlarındaki şerbet üstlerine doğru süzülsün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder