13 Ocak 2014 Pazartesi

Tulumba tatlısı



Nedense sanki evde yapılamayacak bir tatlıymış gibi bir algı var ama alakası yok. Size gereken yıldız uçlu bir düy (sıkma torbalarının ucuna koyduğumuz şekilli şeyler) ve sıkma torbası o kadar. Hazırlayacağımız hamur genel anlamada bir şu hamuru, yani profiterol için kullanılan hamura çok benziyor. Şu hamuru yapmanın birkaç püf noktası var. Hamurun kıvamı, bazı değişkenlere göre farklılık gösterdiğinden, genelde tutturmak biraz zor olur. Önce su, katı yağ, un, nişasta, tuz ve şeker bir tencere ile ocağa konacak ve su kaynayacak. Birinci önemli nokta; suyunuz un ve nişastayı ilave etmeden önce mutlaka fokur fokur kaynıyor olmalı ve yağ tamamen erimiş olmalı. Ama kaynatma işini fazla uzatırsanız, bu sefer suyu gereğinden fazla buharlaşır ve hamurunuzun içine alacağı yumurta miktarı değişir. Başında bekleyin, kaynamaya başlayınca içinizden yavaşça otuza kadar sayın ve unu ilave edin. Un ve nişastayı suya yedirirken ocaktan alıp bu işi kenarda yapın. Bir kaşık yardımıyla veya spatulayla, hiç un topağı kalmayana kadar unu suya güzelce yedirin. Şimdi tam 1 dakikalığına tekrar ocağa koyacağız ve karıştırarak, rengini değiştirmeden, 1 dakika unu pişireceğiz. Hamurun ilk kısmı hazır.
Hamuru tezgah üzerine boşaltın ve hızlıca ılınmasını sağlayın. Çok soğumasın, elinizi değdiğinizde ne sıcak ne soğuk olmalı. Bu haliyle plastik gibi bir şeye benzeyecek, Görevimiz Tehlike filmlerinde, adamın, yüzünden sıyırıp çıkarttığı ve altından Tom Cruise'un çıktığı plastik maskeler gibi ( nedense ne zaman yapsam bana onu hatırlatır)
Şimdi hamura yumurtayı yedirmeye geldi sıra. Burada bir başka değişken, yumurtanın gramajı devreye giriyor. Çok büyük(65 gr üzeri) veya çok küçük (50 gr altı) yumurtalar hamuru yumuşak veya sert yapabilir 55-60 gr'lık yumurtalar alın. Hamurun, mikserle çırparak,  önce birini sonra diğerini almasını sağlayın. Homojen bir hamur elde etmelisiniz, akışkan değil ama torbadan sıkılabilecek kadar yumuşak. Yağınız ılık olmalı, yani yağı ocağa koyup 3-4 dakika kadar bekleyin ve tulumbaları sıkmaya başlayın. Sıktıkça bir taraftan da makasla kesmeniz gerek. Makası yağa batırın ki hamura yapışmasın. 3-4 cm'lik parçalar halinde kesin. Yağınız ılık olduğu için önce dibe çökecekler, hiç ellemeyin şu anda çok yumuşak ve kırılganlar. Bırakın, yağ ısındıkça kendiliklerinden yukarı çıksınlar. Kızarmaları 20 dakikayı bulabilir, yağ hiçbir zaman çok kızgın olmasın. Kahverengi olana kadar kızartın ama, şerbete girince 1 ton koyulacağını hesap edin.
Delikli bir kaşıkla yağdan çıkartıp, doğrudan önceden kaynatıp soğuttuğunuz şerbetin içine atın. Şerbetiniz mutlaka soğuk olmalı.

Şerbet için 500 gr su ile 350 gr toz şekeri bir kaç damla limon suyuyla kaynatın. Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın.

165 gr un (başlamadan önce un ve nişastayı beraber bir kaba eleyin)
15 gr margarin (tereyağı da olabilir)
3 yumurta
200 gr su
50 gr mısır nişastası
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tutam tuz

6 yorum:

  1. margarin yerine tereyağ olurmu acaba,birde şu hamuru için su miktarı ne kadar olacak teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. margarin yerine tereyağı kullanabilirsiniz. su 200 gr

    YanıtlaSil
  3. merhaba denedim ama tulumbalar hamur gibi oldu şerbete girdikten sonra nerede yanlış yaptım acaba çıtır olmadılar.

    YanıtlaSil
  4. şerbete girdikten sonra neden yumuşadıkları ile ilgili mart ayından beri cevap bekliyorum ilginize teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. 2 su bardagı sekeri 1 su bardagı su ile 5 dk kaynatın. Serbetiniz budur.

    YanıtlaSil
  6. Yazılarınız harika, harika bir blogunuz var. Sıkılmadan okudum yazınızı. Sende Benim tavsiyelerime göz atmak istermisin.
    Sizide bloguma bekliyorum.
    Hello, you have a great blog. I'm waiting for my blog
    Dini ve islami sözler

    Şiirler Blogu

    Karşılıklı Blog destekleri

    YanıtlaSil