16 Şubat 2014 Pazar

Lokum

 


"Yani neden evde lokum yapma peşine düşelim ki ?" diyebilirsiniz tabi. Zaten büyük ihtimalle ilk seferinde, hatta daha az ihtimalle 2. seferde de olmayacak. Ama denemesi, uğraşması ve sonunda da 'lokum yapıyor' olma durumu eğlenceli bence. Malzemelerde bir numara yok, sadece bize asitli bir katkı gerekecek. Bunun için ben, krem tartar kullandım. Hammaddesi üzüm. Üzüm işlenirken ortaya çıkan organik bir çökelti. Pastacılıkta çok kullanılan malzemelerden biri. Yumurta akının daha sağlam kabarmasını ve bazı şuruplarda kristalleşmeyi engelleyen organik bir katkı maddesi denebilir. Bazı baharat markalarının marketlerde küçük şişeler halinde sattığını biliyorum, aktarlarda var. Eğer bulamazsanız, onun yerine yine aktarlarda da kolayca bulabileceğiniz limon tuzu da kullanabilirsiniz. Geri kalanı şeker, su ve nişasta. Malzeme az ama yapımı yaklaşık 2 gün sürüyor. Bunun 4-5 saati pişirme. İlk önce bir şerbet pişirmeniz gerekiyor.
800 gr su
375 ml suyu tencereye koyun ve kaynatın. İdeal durumda gelmesi gereken derece 115. Bunun için bir dereceniz büyük ihtimalle yoktur. Bu durumda şurubunuz kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatmaya devam etmeniz gerekli. Şurup kenarlarından renk almadan ocaktan almalısınız. Bir başka tencereye 500 su, 140 mısır nişastası, 1/2 çay kaşığı krem tartar veya limon tuzu koyun. Bu malzeme de ocakta iyice yoğunlaşana kadar pişecek ama bir ayrıntı var; ocağa koyduğunuz andan itibaren yoğunlaşana kadar aynı zamanda mikserle de çırpıyor olmalısınız. Yani çırparak pişecek. Yaklaşık 20 dakikayı bulur. Güzelce yoğunlaşmış, sertleşmiş beyaz bir karışımınız olacak. Tencere hala ocakta ve hala çırpmaya devam ediyorsunuz. Önceden kaynattığınız şerbeti yavaş yavaş nişastalı karışıma ilave edeceksiniz. Bütün malzemeniz nihayet bir araya geldi. Ocağın altını çok kısmadan 4 saat kadar pişirmeniz gerekli. Yakmadan, arada bir karıştırarak 4-4.5 saat pişecek. Gittikçe rengi koyulaşacak ve kıvamı da macunlaşmaya başlayacak. Biz bu iş için hem ısıtıp hem karıştıran çorbacım denen bir ev tipi makine kullandık. Bu arada isterseniz gülsuyu ilavesi yapabilirisiniz. Lokum hamurunuz hazır olduktan sonra, canınız ne isterse ilave edin. Biz kırık yeşil fıstık ekledik.
Lokum hamurunu kalıba dökeceğiz. En fazla 1,5 cm kalınlığında olacak şekilde bir cam kaba dökebilirsiniz, yalnız mutlaka kabın tabanına ve kenarlarını streç filmle güzelce kaplayın ve filmin üzerini de pamuk veya fırçayla güzelce sıvı yağ ile yağlayın. Lokum harcını kalıba boşaltın harcın üzerini de yağlayın ve filmle kapatıp buzdolabına atın.
Ertesi gün kalıptan çıkartıp sıcak suyla ıslattığınız bir bıçakla küçük küçük doğrayın. 1 su bardağı pudra şekeri ile 1 su bardağı mısır nişastasını iyice karıştırın ve kestiğiniz parçaları bu karışıma atın. Her taraflarını güzelce bulayın bu şekilde tekrar buzdolabında bekleyecekler.
İlk seferde yapabilirseniz çok şanslı olduğunuz bir gerçek, çünkü zor. Hızlı pişirirseniz çok sert oluyor, az pişirirseniz sertleşmiyor, yayılıyor. malzemeleri çok pahalı şeyler olmadığından denemesi çok zarar vermiyor ama olmamış hali de maalesef çöpe gidiyor.


1 yorum:

  1. Merhabalar Ozge hanim,
    Tarifin basinda serbet icin ml yazan su, gr cinsinden yazan seker midir?

    YanıtlaSil