30 Haziran 2014 Pazartesi

Şeker hamuru için kurabiye



Şeker hamuruyla süslemek istediğim kurabiye hamurlarının, diğer hamurlardan bazı farkları var. Normal kurabiyelerde, yayılma veya hafif çekip küçülmeler pek önemli değilken, şeker hamuruyla süsleyeceklerimin, kalıplarla kestiğim boyutta kalması gerekiyor ki aynı kalıpla kestiğim şeker hamurundan daha küçük veya daha büyük kalmasın. Bu yüzden, normalde, ağızda dağılan kurabiyeler yaparken çok fazla tercih etmediğimiz yumurta akını, şeker hamuru kurabiye hamurunda mutlaka kullanmam gerekiyor. Yumurta akı, kurabiye hamurumu -bir tutkal gibi- biraz daha sağlam yapıyor. Bence, yumurta akından çok daha önemli ve genelde pek umursamadığımız konu ise hamuru dinlendirmek. Evet, şeker hamuru kaplamak için hazırlayacağım kurabiyelerin hamurunu, mutlaka 1 gece buzdolabında bekletmeliyim. Bu işin en önemli püf noktası budur. Bu aslında bütün hamurlar için geçerli, dinlenen hamur çekmez, küçülmez. Tart hamuru yaparken de bunu göz önünde bulundurursanız, hamurunuz tart kalıbının içinde küçülmeden pişer. Hamuru yoğurduktan sonra, mutlaka bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Dinlenen hamuru 3-4 mm kalınlığında açıp şekilli kalıplarla kesiyoruz ve mutlaka en az 2 saat daha buzdolabında kesilmiş şekilde dinlendiriyoruz. 170 derecede, çok fazla renk aldırmadan pişirmelisiniz. kurabiyenizin pişip pişmediğini alt kısmından kontrol edin, eğer altı koyu sarı renk aldıysa fırından çıkartın. İlk çıktıklarında kurabiyeleriniz yumuşak olacaklar telaşlanmayın, oda sıcaklığına gelene kadar sertleşecekler.
250 gr un
125 gr tereyağı(soğuk)
80 gr pudra şekeri
1 yumurta
2 tutam tarçın
1 çay kaşığı vanilya
1 limon veya portakal kabuğu rende
Soğuk tereyağı ile ununuzu parmak uçlarınızla güzelce harmanlayın. Yağ parçacıkları güzelce ufalanıp, kırıntı kıvamına geldikten sonra, diğer bütün malzemeleri ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Normalde kurabiye hamurlarını çok fazla yoğurmuyoruz ama bu sefer bir tık daha uzun yoğurabilirsiniz, siz yine de abartmayın. Hamurunuzu disk şekline getirin, streç filme sarın ve buzdolabına atın. Ertesi gün açarken, daha kolay olması için, iki tabaka yağlı kağıt arasında açabilirsiniz. Hem böylece, hamuru açmak için altına ve üstüne serpmek zorunda kalacağınız unun, tekrar tekrar açarken hamurunuzu bozmasını da engellemiş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder