14 Eylül 2014 Pazar

Kayısılı Cupcake/Nane-limon Frosting


Olabilecek 1001 cupcake kombinasyonundan biri daha. Kekinizi ufak bir kek kalıbında, tek parça olarak pişirebilir, frosting için üzerine yapacağımız kremayı, herhangi bir pandispanya arasına, parça çikolatalarla beraber, pasta yapmak için de kullanabilirsiniz. bu nane limon kremasını ben de ilk defa denedim ve de krema için kullandığım sütün içine, 1 poşet nane-limon çayın poşetini kesip, tozunu olduğu gibi kullandım. Buradan şu sonuç çıkabilir, aynı şekilde aklınıza yatan her türlü çay poşetinin içindeki tozunu deneyebilirsiniz.
150 gr margarin (yumuşak)
150 gr toz şeker
150 gr kek un
3 yumurta
6 adet kuru kayısı
80 gr kayısı marmeladı
1/2 paket vanilya
Aynı gramajda başka marmelatları, yakışacağını düşündüğünüz başka meyvelerle de eşleştirebilirsiniz. Kayısıları 2-3 mm'lik minik küpçükler halinde doğrayın. Marmelat ve meyveler dışında bütün malzemeyi, mikser kabına koyun ve 3-4 dakika karışım kabarıp homojen ve pürüzsüz olana kadar çırpın. Marmelat ve meyveleri ekleyin, miksere gerek yok, kaşıkla veya spatula ile karıştırın. Cupcake kalıplarına 1cm boşluk kalacak şekilde doldurun. 180 derecede 15-20 dakika pişirin. Eğer mümkünse fırınınızın fan/turbo pervanesini kapatın.
Nane-limon kreması için;
150 gr süt
150 gr toz şeker
5 yumurta sarısı (beyazlarından kendinize güzel bir omlet yapın)
1 poşet nane-limon çayı (1 çay kaşığı kuru nane de aynı işi görür sanki)
1 limon kabuğu rende
1/2 paket vanilya
250 gr tereyağı (yumuşak)
Süt, vanilya ve çayı sos tenceresinde ocağa ısınmaya bırakın. Yumurta sarılarıyla toz şekeri, çatal veya telle hafifçe çırpın. Süt ısınınca, şekerli yumurta sarısı karışımını sütün içine yavaşça ekleyin ve karıştırmayı bırakmadan yoğunlaşana kadar pişirin. Aslında burada önemli bir nokta var. Pişirirken mümkünse sütü kaynatmayın. Süt kaynama derecesine gelirse, içindeki yumurta sarıları aşırı sertleşmeye ve hafif koku salmaya başlarlar. Bu karışımın ulaşması gereken maksimum sıcaklık 83 derece. Bir mutfak termometreniz büyük ihtimalle yoktur, denk gelirse sonra alırsınız. Krema kenarlardan minik kabarcıklar çıkartır çıkartmaz ocaktan alın ve karıştırmaya devam ederek, tereyağınızın yarısını içine atıp eritin. Hafif yoğunlaşmış ama akıcı (köprü trafiği gibi yani) kremanızı oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bırakın, bu arada tereyağının kalanı da biraz daha yumuşamaya devam etsin.
Krema oda sıcaklığına gelince, 1 limon kabuğunun rendesi ve kalan tereyağını, mikserde, kabarıp pırıl pırıl, pürüzsüz  olana kadar çırpın. Çırpmaya ilk başladığınızda acayip görüntüler oluşabilir, takılmayın 3-4 dakika yüksek hızda çırpın, çırptıkça güzelleşecek.
Kekleriniz oda sıcaklığına gelince kremanızla süsleyin.

2 yorum:

  1. Şefim, cupcake tariflerinizi denemek istiyorum. Yalnız şöyle bir sıkıntım var. Geçenlerde bir rulo pasta tarifinizi denedim. Creme mousseline kreması vardı. Yoğun yağ tadı beni çok rahatsız etti ve yiyemedim. Butter cream tariflerinizde de yağ oranı epeyce fazla. Diğeri gibi baskın olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Şefim, cupcake tariflerinizi denemek istiyorum. Yalnız şöyle bir sıkıntım var. Geçenlerde bir rulo pasta tarifinizi denedim. Creme mousseline kreması vardı. Yoğun yağ tadı beni çok rahatsız etti ve yiyemedim. Butter cream tariflerinizde de yağ oranı epeyce fazla. Diğeri gibi baskın olur mu?

    YanıtlaSil