23 Eylül 2014 Salı

Trileçe



Annem Arnavut'tur, ama  repertuarında bu tatlı pek yer almaz. Onun en çok 20 kattan oluşan böreği meşhurdur. Tatlının kelime anlamı "üç süt". Yani bu tatlıda normalde olması gereken, 3 farklı sütten hazırlanan bir şerbet. Koyun, keçi ve manda. 80'lerde manda nüfusunda dünyanın ilk 10 ülkesiyken, bugün sadece 45 bin baş mandamız kalmış. Eh dünyanın kendine yeten 7 ülkesinden biriyken, bugün marketten tanesi 1 liraya ithal elma alıyoruz. Yerli elma üreticisi de, kazanamadığı için ağacını söküyor. Durumumuz çok acıklı yani..
Siz bu üç sütü bir araya getirmeyi becerebilirseniz öyle yapın, ben tarifi keçi, inek ve krema olarak vereceğim. Keçiyi de bulamazsanız sadece inek sütü ve kremadan yapın. Köşeli bir kalıpta yaparsanız daha iyi olur. Mantık revaniyle aynı. Bir kek pişireceğiz, üzerine sütten az şekerli bir şerbet döküp en üstüne de karamel gezdireceğiz.
6 yumurta (sarısını beyazını ayırın)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
165 gr un
40 gr irmik
160 gr toz şeker
2 tutam tuz
Şerbet için;
200 gr keçi sütü
250 gr inek sütü
200 gr krema
50 gr toz şeker
Yumurta aklarını mikserde çırpmaya başlayın. Beyazlaşıp köpürmeye başladığında, şekeri ve 2 tutam tuzu ekleyin ve yaklaşık 4-5 dakika, çok yoğun olana kadar çırpın. Şeker miktarı çoğaldıkça, yumurta akının kabarıp sertleşmesi gecikir. Bu sefer de uzun sürecek. Güzelce sertleşsin acele etmeyin. Yumurta akları tamam olunca, yumurta sarılarını ekleyin ve 3 dakika daha çırpın. Un, kabartma tozu, vanilyayı beraber eleyin ve irmikle beraber kuru karışımı harmanlayın. En yavaş devirde çırpmaya devam ederken, kaşıkla, kuru malzemeyi yumurtalı karışıma ekleyin. Bu işi spatula ile elde de yapabilirsiniz. Önemli olan kabarıklığı mümkün olduğunca söndürmemek.22 cm lik bir kalıba boşaltın ve 170 derecede 35-40 dakika pişirin. Fırından çıktığında hafifi bir çökme olabilir, panik yok.
Şerbet için sütleri, kremayı ve şekeri tencereye koyun, kaynatmanıza gerek yok, şeker eriyecek kadar ısıtın yeterli.
Kek soğuduktan sonra, dilimlere ayırın ve ılık şerbeti üzerine gezdirerek yedirin. Eğer kek pişerken üzerinde çok sert bir tabaka oluştuysa, birkaç yerini çatalla delebilirsiniz.
Karamel için 100 gr toz şekeri orta ateşte eritin. Şeker erirken aynı zamanda karamel rengi de alacak. Yakmayın. 90 gr kremayı yavaş yavaş ekleyin. Bu arada hızlıca da karıştırmalısınız, buhardan eliniz yakmayın. Karamel durulunca, 30 gr tereyağı ekleyin. Karameli servis etmeden önce üzerine yayın.


2 yorum:

  1. Saadet Kuşçu24 Kasım 2014 09:56

    Tarifinizi denedim. Nefis oldu. Bu işi bileninden öğrenmek bizleri mutlu ediyor. Sizlere teşekkür ediyor severek takip ediyoruz.

    YanıtlaSil