11 Ekim 2014 Cumartesi

Açma

 
Hamur basit, işlemesi de gözünüzü korkutmasın. Hamurunuzu makinede veya elde yoğurabilirsiniz. Bütün mayalı hamurlarda olduğu gibi, 5-6 dakika hamur yoğurulacak. Hamuru dinlendirirken ve işlerken, artık unla hiç işiniz yok. Hamuru bezeler halinde sıvı yağ ile yağladığınız (ben zeytinyağı kullanıyorum) tezgah üzerinde, üzerini streçleyip, mayalanmaya bırakacağız. Bezeler kendi hacminin en az 1 misli büyüdüğünde- ki bu ortam ısısı ve içinde kullanacağınız su ve sütün sıcaklığıyla da alakalı- açmaları işleyip, yarım saat daha mayalanmaya bırakacağız.
500 gr un
200 gr su
50 gr süt
1 yumurta
40 gr yaş maya
75 gr sıvı yağ
50 gr toz şeker
10 gr tuz
1 yumurta(üzerine sürmek için)
Suyunuz ve sütünüz ılık olursa mayalanmanız daha hızlı başlar ve sonuca daha hızlı ulaşırsınız. Yaş mayanızı, ılık su ve sütün içinde eritin. Tuz dışında bütün malzemeyi yoğurmaya başlayın, hamur çok yapışık ve cıvık olmayacak, yoğurması kolay. 1-2 dakika sonra tuzunuzu ekleyin ve toplamda 5-6 dakika hamuru yoğurun. Hamuru yoğurmaya başlayınca, ununuzu kaldırın bir daha lazım olmayacak. Hamurunuzu 10-12 eşit parçaya bölün ve düzgün bezeler halinde, yağladığınız tezgah üzerinde mayalanmaya bırakın. Üzerlerini de hafifçe yağlayın ki örteceğiniz streç film yapışmasın. En az 1 saat mayalansınlar.
Aşağıdaki fotoğrafta işlemenin 3 farklı adımının fotoğrafları var. İşlemeye başlamadan önce 100 gr kadar tereyağını eritin. Her bir bezeyi, tezgahı, elinizi ve hamuru sıvı yağ ile yağlayarak elinizle yuvarlak şekilde açın. Yırtıklar patlamalar olursa üzülmeyin, olabiliyor. Açtığınız hamura fırçayla tereyağı sürün. Hamurun içine fazla malzeme doldurmayın ki sararken de patlamasın. İnce bir tabaka zeytin ezmesini, bazı kısımlarına sürün rendelenmiş beyaz peynir serpiştirin. Tatlı yapmak isterseniz nutella sürebilirsiniz veya tahin sürüp şeker serpiştirebilirsiniz süper oluyor.
Hamuru bir ucundan yuvarlamaya başlayın. Rulo olan hamurun bir ucunu aşağı doğru bir ucunu yukarı doğru kendi etrafında ip burar gibi burun, ve de şekildeki gibi düğüm atıp uçları da altına doğru sararak sıkıştırın.
Yarım saat daha mayalandırın ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Tatlı yaptıysanız şeker serpiştirin. Tuzlulara susam ya da çörek otu.
180 derecede yarım saat kadar pişirin.
İşledikten sonra hamurunuzu derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dışarı çıkartıp, eridikten sonra son mayalandırmayı yaparsınız. Ama derin dondurucuda çok uzun süre kalırsa maya ölmeye başlayabilir. En fazla 1-2 ay durur.

4 yorum:

  1. Şefim bu tarifle alakasız olacak ama, kakaolu pandispanya tarifinizden daha ıslak bir kakaolu/çikolatalı pandispanya tarifi vermeniz mümkün mü acaba?

    YanıtlaSil
  2. tarifte 2 kere 1 yumurta yazmışsınız içine mi dışına mı tam anlayamadım

    YanıtlaSil
  3. Haklısınız,1 tanesi üzerine sürmek için. Hamura 1 tane.

    YanıtlaSil