26 Kasım 2014 Çarşamba

Lokma



Evet çok oldu yazmayalı farkındayım ama okulda işler çok yoğun, bildiğiniz gibi değil. Workshop programları aldı başını gidiyor. Profesyonel pasta ekmekçilik sınıfımızın, uzun dönem ileri seviye sınıfı açılıyor, bir de üzerine ufak bir satış yeri açıyoruz, onun hazırlıkları falan derken.. Bazı günler okuldan çıktıktan sonra bu konuları bırakın uzun uzun yazmayı, konuşup, görecek gözüm olmuyor inanın.
Gelelim tarifimize. Aslında blog takipçilerinden gelen bir kaç istek var, öncelikle onlarla başlayacağım; lokma bunların ilki.
Yumuşak mayalı bir hamurumuz olacak. Hamur mayalandıktan sonra, çok sıcak olmayan derin yağda lokmalar güzelce kızaracak. Lokmalarınızı içine attığınız şerbetiniz soğuk olmalı. Soğuk derken oda sıcaklığı iyidir, ama kesinlikle ılık bile olmayacak. Yani şerbetinizi önceden kaynatın ve soğuması için en az 1 saat dışarıda bekletin veya buzdolabına atın.
Şerbet için;
500 gr su
300 gr toz şeker
1/2 limon
Su ve şekeri ocağa koyun, şerbet kaynamaya başlayınca yarım limonu içine sıkın ve 10 dakika kadar daha kaynatın. Şerbetinizi hafif ağdalaşmalı ki lokmalar çok fazla içine çekip yumuşamasınlar.
250 gr un
250 gr su
10 gr yaş maya
25 gr sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tutam tuz.
Elinizde yoğuracağınız cins bir hamur değil. Yaş mayanızı suyun içinde eritin ve bütün malzemeyi bir kabın içinde bir araya getirin. El mikserinin spiral hamur ayaklarıyla veya makine varsa kanca hamur aparatıyla hamuru 4-5 dakika yavaş devirde karıştırın. Kabınızın üzerini streç filmle kapatın ve 1 saat mayalanmaya bırakın. Suyunuz ılık olursa mayalanmanız daha hızlı ve iyi olur.
Kızartma yağınızı ısıtın ama çok kızdırmayın, ne kadar yavaş renk alırlarsa dışları o kadar çıtır olur. Gerekirse kızartırken ateş ayarınızı yapın. Kaşıkla veya elinizle dökebilirsiniz ama önemli olan tek şey, her iki durumda da kaşığı veya elinizi güzelce sıvı yağ ile yağlamanız böylece parçalar elinizden veya kaşıktan kolayca sıyrılır. Dışları koyu sarı, açık kahve renk alınca yağdan çıkartın ve soğuk şerbete atın, şerbette 1 dakika kadar bekletin yeterli. Lokmalarınız hazır, üzerine tarçın serperseniz daha iyi olur. Hem tarçın kan şekerini de düzenler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder