11 Aralık 2014 Perşembe

Ispanaklı Tulum Peynirli Kiş


Tuzlu keklerde ve kişlerde kullanmaktan hiç hoşlanmadığım peynir, kaşardır. Çok iyi kalite bir kaşar peynir bulamazsanız, hiç tadı tuzu olmuyor, lastik gibi bir şeye benziyor. Yoğun tadı olan tulum, keçi, çedar, gravyer peynirler her zaman tercihim. Tarifteki tulum yerine, bunlardan birini de kullanabilirsiniz. Paraya kıyarsanız rokfor peynir de çok yakışıyor. Bu kişi 22 cm'lik kenarı kelepçeli, tabanı çıkan kalıplarda yaptım.
Tuzlu tart hamuru için;
270 gr un
125 gr tereyağı
2 yumurta sarısı
3 gr tuz
40 gr soğuk su
Hamurunuza isterseniz baharat atabilirsiniz. Köri, kırmızı pul biber, kekik, kimyon olabilir. Eğer bir mutfak robotunuz varsa, tereyağınızı küçük küpler halinde doğrayıp, bütün malzemeyi mutfak robotunda toparlanana kadar çekebilirsiniz. Elde yoğuracaksanız, önce yağı unla harmanlayın, sonra diğer malzemelerle beraber yoğurun ama, yoğurma işini abartmayın. Tart, pay hamurlarının çok düzgün ve homojen görünmeleri kesinlikle gerekmiyor. Aksine, arada tam karışmamış yağ parçacıkları daha bile iyi. Lütfen hamurunuzu çok fazla yoğurmayın, yoğurdukça aşırı yumuşak ve yapışık olur, bunu istemiyoruz. Hamuru 1 cm kalınlığında bir disk şekline getirin ve en az yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru ne kadar çok dinlendirirseniz pişerken o kadar az şekli değişir ve o kadar az çeker.
Hamurunuzu, kalıbınızın tabanına güzelce yayın, bütün hamur kalıba tam gelecek arttırmayın. Hamur kalıbınızın kenarlarından 2-3 mm taşırın ve öylece bırakın. Buzdolabında 20 dakika daha dinlendirin.
İçi için;
200-250 gr ıspanak (ayıklanmış)
60 gr tulum peyniri (rendelenmiş)
300 gr krema
150 gr süt
4 yumurta
2 gr tuz
karabiber
Ispanaklarınızı ince kıyım doğrayın. Kalıbınızın tabanına çatalla 3-4 delik açın, içine ıspanaklarınızı ve rendelenmiş peynirinizi serpiştirin. Yumurtaları bir kabın içinde telle veya çatalla 1 dakika kadar çırpın. Süt, krema, tuz ve karabiberi ekleyin ve güzelce karıştırın. Ispanak ve peynirin üzerine yumurtalı kremanızı boşaltın. Kalıbınızı fırınınızın tabanına en yakın rafına koyun. 170 derecede 40-45 dakika pişirin. Üzeri güzelce kızaracak ve elinizle kontrol ettiğinizde ortasının cıvık olmaması gerek. Kenardan taşan hamuru, fırından çıkarttıktan sonra bıçakla veya elinizle temizleyin, böylece kenarları daha düzgün bir kişiniz oldu.


2 yorum:

  1. Güzel tariflerinizle birlikte öğrettiğiniz doğru teknikler için size çok teşekkür ediyorum güzel öğretmenim.

    YanıtlaSil
  2. Sanirim taban icin on pisirme yapmak daha iyi olabilir cunku hamur 1 saattir hala pismedi ��

    YanıtlaSil