11 Aralık 2014 Perşembe

Mantarlı Muffin

Genelde tuzlu değişik tarifler bulmak tatlıdan daha zor. Çay saatlerinde kekler, pastalar ve tartlarla ikramlıkların tatlı kısmını hallediyoruz da, değişik tuzlular bulmak, börekler dışında biraz zor oluyor. Aklıma gelmişken bir kaç tane tuzlu tarif paylaşacağım.
Mantar olarak kültür mantarından tutun da, mevsiminde bir çok yöresel pazarda veya marketlerde bulabileceğiniz her türlü mantarı kullanabilirsiniz. Mantar aslında yıkanmadan kullanılmalıdır. Ben genelde ıslak bir bezle silmeyi tercih ediyorum. Eğer içiniz sinmiyorsa, suyun içinde fazla bırakmadan yıkayın ve hemen kurulayın.
2 yumurta (oda sıcaklığında olura süper olur)
75 gr tereyağı (yumuşak olmalı bir gece önceden buzdolabından çıkartın)
1 dolu çorba kaşığı yoğurt
60 gr süt
140 gr un
1 paket kabartma tozu
120 gr irice doğranmış mantar
3-4 dal dereotu (ince kıyılmış)
2çorba kaşığı çörek otu
1/2 çay kaşığı tuz
2 tutam karabiber
Mantarlarınızı çok ince  doğramayın ki pişerken kurumasınlar. Önceden 2 çorba kaşığı zeytin yağında mantarlarınızı, suyunu salıp tekrar çekene kadar sotelemelisiniz. Mantarda çok fazla su var eğer önceden biraz sotelemezseniz kek hamurunuzu sulandırabilir.
Yumuşak tereyağını mikserde 2-3 dakika hızlı devirde çırparak biraz kabartın ve beyazlaştırın. Tereyağını çırpmaya devam ederken içine yumurtaları teker teker ekleyin. Yumurtalarla tereyağını 1 dakika kadar çırpın, kesik görüntü pütürlü doku oluşursa umursamayın bir şey olmaz. Karışım orta devirde çırpmaya devam ederken yoğurdu ekleyin. Sırada un, kabartma tozu, tuz ve karabiber  var, bunları da ilave edin ve 20-30 saniye daha çırpın. Kenardan sütü ekleyin. Yani mantar, çörek otu ve dereotu dışında bütün malzemeyi çırpmayı hiç bırakmadan sırasıyla bir araya getirmiş olduk. Şimdi 1 dakika daha çırpın, tamamdır. Artık çörekotunu, dereotunu ve mantarı ekleyip kaşıkla karıştırın ve muffin kalıplarına boşaltın. 170 derecede 17-20 dakika pişirin.
Hafta sonu kahvaltılarında ekmek niyetine bile yenir.

6 yorum:

  1. Uzun zamandır böyle bir tqrif arıyorum. Eksik olmayın. Süpersiniz :)

    YanıtlaSil
  2. Çok merak ettiğiniz, arayıp bulamadığınız bir şey olursa yazın bana, paylaşmaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  3. Yağsız demiyorum ama vıcık vıcık yağ yiyormuş hissi vermeyen ama kat kat bir kruvasan tarifi paylasabilirmisiniz acaba?

    YanıtlaSil
  4. Fatime hanım sizi anlıyorum ama öyle bir şey yok maalesef. Kruvasanın tek ve en büyük özelliği tereyağı ve hamur katmanlarından oluşması. Fotoğraflarım hazır en kısa zamanda paylaşacağım. Benim tarifi bir denersiniz vıcık vıcık yağ olmayacak ama az yağlı kruvasan imkansız gibi bir şey. Hatta Fransız 'ların " croissant " la ilgili şöyle bir sözleri var; " yemesi yirmi saniye, ağızda tadı 20 dakika, kalçada yağı 20 sene.."

    YanıtlaSil
  5. Merhaba sefim;
    Fındıklı kakaolu eti topkek tadında bir muffin ve mermer kek tarifi paylaşsanız süper olur aslında.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba;

    Mutfağa geçiyorum hemen ; ellerinize sağlık ,paylaşım için teşekkürler ☺️☕️

    YanıtlaSil