21 Ağustos 2013 Çarşamba

Gerçek Tiramisu




Sanırım bu tatlıyla ilgili söylenmesi gereken ilk şey, aslında pişirilmeden hazırlanıyor olması. Karşı komşunuzun ya da teyzenizin verdiği, hazır pandispanyanın kahveyle ıslatılıp arasına lorlu muhallebi pişirdiğiniz tarifler; yemesi zevkli, lezzetli tatlılar ama tiramisu değiller. Aslında bence tiramisu, Italyanların tek başına yediğinizde hiç birşey anlayamadığınız yoğun krema kıvamındaki tatsız tuzsuz maskarpone (mascarpone) peynirini yaşatma çabasından doğan bir icat. Eğer “gerçek bir tiramisu” hazırlamak isterseniz maskarpone “olmazsa olmaz”ınız. Büyük marketlerde ve sosyetik şarküterilerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Gerçek tiramisunun malzemesi az, yapılması son derece kolay. Gerekli malzemelerden biri de kedi dili. Hemen hemen bütün pastanelerde kedi dili bulabilirsiniz. Ayrıca, büyük market ve şarküterilerde, özellikle tiramisu yapmak için hazırlanmış olanları, şık paketlerde satılıyor.
Hedefimiz şık fotoğraflarda gördüğünüz gibi gıcır dimdik ayakta duran tiramisular yapmak değil.Tiramisu kaşıkla servis edilebilen, tabakta yayıldıkça yayılan, yumuşak bir tatlıdır. Jelatin koyarak düzgün durması sağlanan tiramisular yürüyemediği halde topuklu ayakkabıyla şık olmaya çalışan kadınlar gibidir..Yani gereksiz

Gerekli malzemeler:
500 g. maskarpone (çoğunlukla 500g.lık ambalajlarda satılıyor zaten).
5 yumurta (başlamadan yumurtaların sarısını ve beyazını ayırırsanız kolaylık olur).
125 g. toz şeker
½ çay bardağı krema (125 g.lık bir paket fazla gelecek, kalanını akşam pişireceğiniz çorbaya katarsınız. )
200 gr kedi dili
Kedi dillerini ıslatmak için 2 fincan kahve (neskafe en kolayı, ama evinizde varsa filtre kahve veya espresso da kulanabilirsiniz) ve biraz da içki (zevkinize kalmış olmakla beraber benim tavsiyem kahve veya badem likörü. Konyak da olur.). Kahve ve içki karışımını, ağız tadınıza göre hazırlayabilirsiniz. İçine biraz da şeker katmakta fayda var. Bu karışımı TADIN, BEĞENDİYSENİZ OLMUŞ DEMEKTİR. Kedi dillerini ıslatırken bu karışım çok sıcak olmasın, dağılmalarına sebep olabilir, biraz soğutun.
Hazırlanması:
Yumurta aklarını çırpmaya başlayın biraz kabarınca içine toz şekerin yarısını ve bir tutam tuz atın. Yumurtalar kar gibi olunca diğer işlemler bitene kadar suyunu salmaması için buzdolabına koyun. Yumurta sarıları, şeker, maskarpone ve kremayı yoğun ve pütürsüz bir kıvama gelene kadar çırpın (1-2 dakika yetecektir eğer fazla çırparsanız krema ve maskarpone peynirinin kesilmesine neden olabilirsiniz.). Bu karışımı, az önce buzdolabına koyduğunuz yumurta aklarıyla iyice karıştırın. Yoğun, kabarık, pütürsüz ve çok az akışkan (katıya yakın) bir krema elde etmiş olmalısınız. Ilınmış kahve karışımıyla kedi dillerini ıslatın. Elinizde ıslanmış kedi dilleri ve maskarpone kreması var. 1 kat kedi dili 1 kat krema tekrar kedi dili ve krema olarak tatlınızı büyük bir kaba hazırlayabileceğiniz gibi tek tek kaplara da koyabilirsiniz. Kabınızın çapı, nasıl servis etmek istediğinize bağlı. Servis edeceğiniz zaman üzerine kakao serpin. Emin olun Italya’nın en iyi restoranında da tiramisu aynen bizim yaptığımız gibi yapılıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder