21 Ağustos 2013 Çarşamba

Sakızlı muhallebi



 
Bu tarif annemden. Son zamanlarda bazı mide sorunlarından dolayı sağlıklı yemek derdine düşen annemin acayip karışımlarından burada bahsetmek istemiyorum. İlk bakışta ne oldukları pek anlaşılmayan ama son derece sağlıklı ve lezzeti de hiç fena olmayan icatlarının arasında sakızlı muhallebi tarifi, kendine hak ettiği yeri bulup hızla üst sıralara tırmanmaktadır... Dünya savaşlarındaki kıtlığı görmüş insanlar gibi (son dünya savaşı başladığında doğmuş oysa ki) her şey son çöpüne kadar kullanılır annemin mutfağında.. Son olarak, kalan çöp de kaynatılarak suyu içilir. Maydanoz sapı, elma eşiği kaynatılmış sular, tarafımdan sık sık bulaşık suyu zannedilip dökülmüştür. Mesela arnavut böreği yapmak için alınan ıspanağın yaprakları böreğe kullanılır, saplar haşlanır zeytinyağı ve limonla salata yapılır ve en son olarak da kökler biraz pirinçle pişirilir. En sonunda annem böreği alır torununa götürür, bize de saplar ve kökler kalır. Kapının arkasındaki çöp kovası da hala boştur.
Bu tarifi deneme konusunda sizi endişelendirmeden başlasam iyi olacak.

Gerekli malzemeler:

1 lt süt

250 g. margarin (ben yarı yarıya tereyağı kullanmanızı öneririm)

1 su bardağı un

1 su bardağı toz şeker

3 g. damla sakızı (tabi bunu  tartmakta sorun yaşayabilirsiniz mahalle bakkalınızda veya aktarlarda en eski şekliyle, parlak kağıda sarılı yanında bir parça mumla satılıyor. 1 paket yeterli. Eğer toptan alacaksanız 3-4 adet 1 cm’lik parçalar yetecektir. (Muhallebiyi pişirmeye başlamadan önce damla sakızlarını havanda dövüp toz haline getirin).Damla sakızı da vanilya gibi "aman bol bol koyayım daha güzel olsun" derseniz hayal kırıklığı yaratacak iki malzeme. Çok koymak ,acı genzi yakan bir tat oluşturabilir, dikkat..
Yağınızı bir tencereye koyup ocakta eritin, yağ tamamen eriyince unu ilave edin ve renginin değişmesine fırsat vermeden 1-2 dakika karıştırın. Süt, şeker ve havanda dövüp toz haline getirdiğiniz damla sakızlarını ekleyip karıştırmaya hiç ara vermeden pişirin. Koyulaşıp kaynayınca ocaktan alın. Muhallebiyi servis edeceğiniz kaba almadan önce oda sıcaklığına gelmesi gerekiyor. Bunun için arada bir karıştırarak soğumasını bekleyin. Soğuyunca mikserle 3 dakika çırpın, çırptıkça kıvamının daha parlak, pürüzsüz bir yapı aldığını fark edeceksiniz. Servis edeceğiniz kaselere boşaltın ve buzdolabına atın. Dövülmüş ceviz ve tarçın karışımıyla veya çikolata sosla ya da sade deneyin.
Yukarıdaki fotoğrafta yoğun çikolatalı keklerin üzerine kaşıkla konmuş sakızlı muhallebi kanepeleri var. Aşağıdaki fotoğrafta ise püre haline getirilmiş kabak tatlısı ve sakızlı muhallebi aralarına tarçın ve ceviz konarak bardaklara yerleşti. Kabak tatlısını da püre yaparken 1-2 çorba kaşığı tahin ilavesi süper olabilir.



1 yorum:

  1. Taze tereyagın yapımını bizimle paylasırmısınız.Elinize sağlık ,hergün bugün ne anlatmış diye heyecanla bakıyorum.
    Sevgiler
    sultan

    YanıtlaSil