21 Ağustos 2013 Çarşamba

tahinli vanilya sos (creme anglaise)


 

 



Önce biraz vanilya hakkında gevezelik edelim:
Vanilya aslında minik poşetlerde satılan beyaz toz halinden çok farklı bir baharat. Bizim bildiğimiz beyaz toz vanilya ile gerçek vanilya arasındaki fark; şekerle, hammaddesi olan şeker pancarı arasındaki fark gibidir. Vanilya aslında bir ağaçtır; meyvesi de içinde siyah incecik kum gibi zerrecikler olan koyu kahverengi çubuklardır. Bazı büyük aktarlarda, doğal ürünler satan çarşılarda, çubuk vanilya bulabilirsiniz. Tek tek satılır. Aslında çok ucuz bir malzeme değil maalesef. Fakat bazı tariflerde (bu sosta olduğu gibi) hem görüntü hem tat olarak çubuk vanilya çok daha iyi gidiyor. Biraz paraya kıyıp 4-5 çubuk vanilyayı evde bulundurabilirsiniz. Yalnız kurumaması için streç filmle iyice sararak hiç hava almayacak şekilde saklamalısınız.
 
Gerekli malzemeler:
500 g. süt
6 yumurta sarısı (beyazlarını atmayın, çikolata parçalı ve iç fıstıklı beze tarifi....az sonra)
100 g. toz şeker
1 adet çubuk vanilya
1 türk kahvesi fincanı tahin.
 
Hazırlaması:
Çubuk vanilyayı uzunlamasına ortadan ikiye bıçakla bölüp içindeki siyah zerrecikleri bıçağın keskin olmayan tarafıyla kazımak suretiyle çıkartın. Bu sosu pişirirken kullanacağımız küçük bir tencereye vanilya tanelerini koyun, sütü de içine ekleyin. vanilyalı sütü ocağa koyun,ısınmaya bırakın.ayrı bir kapta yumurta sarılarıyla toz şekeri hafifçe çırpın. bunu yaparken kendinizi fazla yormanız gerekmiyor.sadece şekerlerin hafif yumuşaması yeterli.yumurtalı karışımı ocaktaki süte eklemek için sütün kaynamasını beklememekte fayda var.süt ısınınca yavaş yavaş yumurtalı karışımı ocaktaki süte boşaltın ve devamlı karıştırın.yapmamız gereken,sos kaynamadan 1 dakika önce ocaktan almak (!). Şimdi hayatınızda ilk defa gördüğünüzün bu sosun 1 dakika sonra kaynayacağını nasıl anlayacağınızı açıklıyorum: Sütün oluşturduğu köpük yavaş yavaş dağılmaya başlamış, kıvamı çok hafif yoğunlaşmış, tencerenin bir noktasından bir hava kabarcığı patlamış ama karışım henüz kaynamamış olmalı.(bir Fransız şef tencerenin sapındaki tıkırtıyı dinleyin diyor ama ben o kadar abrtmiyim diyorum) Sosumuz hazır. tahini ekleyin, oda sıcaklığına gelene kadar aradabir karıştırarak soğutun.buzdolabına alın. Bütün tartların, crumble çeşitlerinin yanında kullanabileceğiniz gibi sadece dondurmanın üzerine dökerek bile kullanabilirsiniz.
Ayrıca tahinsiz vanilya sos (creme anglaise) dondurmanın temel malzemesi olarak da kullanılabilir.
 
 
 
 

 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder