29 Ağustos 2013 Perşembe

şekersiz tariflere devam


Şekersiz derken tabi ki içine yapay tatlandırıcılar konarak yapılan tatlılardan bahsetmiyorum. burada önemli olan doğal halleriyle tatlı olan ürünlerin şekerinden faydalanmak. benim tatlı yaparken en çok tercih ettiğim elma çeşidi tartışmasız golden elma. piştikçe tatlılaşan suyu bol çok çabuk püre olmayan harika bir yapısı var. vereceğim bütün tatlı (şekerli veya şekersiz) tariflerinde kullanacağımız elma hep golden olacak. sadece tart tatin yaparken uzun süre pişeceğinden biraz daha sert bir yapısı olan kırmızı starking elmayı tercih edebilirim.

Hurma şekersiz tatlılar yaparken çok kullandığım ürünlerden biri.3 adet hurmanın günlük birçok vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığı söyleniyor. muz, üzüm ve siyah erik çeşitlerini de kullanacağız.

Mevsimi kısa süren ve piyasaya çıkar çıkmaz her gün yemezsem mutsuz olduğum TEK meyve ise açık ara incir.. az sonra harika bir şekersiz incirli tart ve şekersiz muzlu pay tarifleri gelecek. agave şurubu, hurma şurubu gibi malzemelere de ihtiyacımız olacak. doğal halleriyle tatlı olan bu ve buna benzer şuruplar artık hemen hemen bütün büyük marketlerde hatta bazı aktarlarda satılıyor.

Daha önce de bahsettiğim gibi işlenmiş şeker olmadan yaptığımız tatlılar şeker kullanarak yaptıklarımızdan biraz daha mat görüntülü olacak çünkü şekerin parlatmada, kabartmada kimyasal yapısından dolayı önemli etkileri var. daha doğrusu alıştığımız için önemsiyoruz.

Her ikisi için de aynı tart hamurunu kullanacağız. ortalama 26 cm’lik bir tart kalıbı iyidir. kalıbımı eğer riske girmek istemiyorsam önceden katı yağla yağlayıp unlayarak başlayacağım. arkasından katı yağımla unu ve öğütülmüş keçiboynuzunu tereyağı ile harmanlayarak başlayacağız. daha sonra diğer malzemeleri ekleyecek ve yumuşak bir hamur yoğuracağız. hamuru 10-15 dakika dinlendirip(kurumaması için streç filme sarmalıyım)

 

Şekersiz tart hamuru için

 

300 gr un

60 gr öğütülmüş keçiboynuzu

175 gr tereyağı

1 yumurta

3 çorba kaşığı su

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder