29 Ağustos 2013 Perşembe

Taze İncirli Tart (işlenmiş şeker yok)


Ne yazık ki bu harika meyve, sezonu en kısa meyvelerden biri. Birkaç tane taze incir kullanacağınız tarifimiz var. Bu tarifimizde şekersiz tart hamurunu kullanacağız. 22 cm çapında fırına girebilecek kabımızı yağlayıp unlayalım. Kalıbın yüksekliğinin önemi yok. Hamurumuzu ½  cm kalınlığında açıp kalıbımıza yayalım. Dışarıda kalan parçaları tartın içini tamamladıktan sonra üzerine bohça yapar gibi kıvıracağız, onun için kalıbın dışına taşan kısım kalsın.
şekersiz tart hamuru için;
250 gr un
1 yumurta
150 gr tereyağı (soğuk)
3 çorba kaşığı pekmez
Soğuk tereyağını parmak uçlarıyla una harmanlayın. Yoğurmayın, sadece parmak uçlarını kullanarak yağ parçacıklarını ufalayarak una karıştırın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyin, hamur toparlanana kadar yoğurun. Yoğurma işini çok fazla uzatmayın. Hamurunuzu 2 cm kalınlığında bir disk şekline getirin streç filme sarın ve 15 dakika buzdolabında dinlendirin. Tart kalıbınızın tabanına 2-3 mm kalınlığında hamuru açın ve yayın. Açarken yuvarlaklığı kaybetmezseniz daha iyi. Açtığınız hamuru tart kalıbına oturtun kenardaki fazlalıkları bırakın. İç kısmını hazırlayınca dışarıda kalan kısımları incirlerin üzerine doğru fotoğraftaki gibi kapatın.
 

 İçi için gerekli malzemeler:

2 çorba kaşığı bal

2 çorba kaşığı irmik

2 çorba kaşığı toz badem

15 adet taze incir (boylamasına 4’e bölünmüş)

Balı tart kalıbına yaydığınız hamurun üzerine fırçayla sürün üzerine irmik ve toz bademleri serpiştirin. Burada irmik ve toz badem incirler suyunu salınca hafif şişerek hamurla incirler arasında ince yumuşak bir dolgu tabakası gibi kalacak. Dörde bölünmüş incirleri tart kalıbınıza kabuklu kısımlar aşağıda kalacak şekilde dizin. Şimdi tart hamurunun kalıbın dışına taşan kısımlarını incirlerin üzerine doğru kapatın. Kalıbımızı alüminyum folyoya sarıp, önceden 200 dereceye ısıttığımız fırında ilk 20 dakika kapalı olarak pişireceğiz. 20 dakika sonra folyoyu açıp bir 25 dakika daha aynı sıcaklıkta pişirmeye devam edeceğiz. Bu tartı sıcağa yakın bir ısıdayken yemenizi özellikle tavsiye ederim. Daha önceden tarifini verdiğim tahinli vanilyalı sos veya vanilyalı dondurma ile çok lezzetli olacak.

 

 

3 yorum:

  1. incir çıktığı zaman deneyeceğim ilk tariflerden biri...elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, tarifi harfiyen denedim:
    - Şekeri çok çok azdı, belki de benim incirler tatlı değildi bilmiyorum, belki pekmez 5-6 kaşık yapılabilir. Ben üstüne pudra şekeri serptim, iyi oldu.
    - İncirleri dizmeden önce listede yer alanlara ilaveten limon kabuğu rendesi de serpiştirdim. İyi ki de yapmışım, yumurtanın kokusunu ancak bastırdı.
    - Hamuru ağızda dağılıyordu ve görüntü fotoğraftakiyle aynı oldu.
    - Geçmiş tart tecrübelerim hep zaman ve malzeme israfı olmuştu. Bugüne kadar yaptığım en kolay ve başarılı tart oldu.
    Teşekkür ediyorum, tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık, öneriniz ve paylaşımınız için teşekkürler. Şimdiye kadar yaptığım bütün şekersiz tarifler ve workshoplar sonrasında, şöyle bir fikrim var; işlenmiş şeker koymadığımız sürece, doğal tatlıları ne kadar da artırsak, beklediğimiz, alıştığımız tatlılığa ulaşamıyoruz. Sanırım algılar biraz bozulmuş şeker sayesinde.Bunu çok denedim.
    Özge

    YanıtlaSil