23 Eylül 2013 Pazartesi

çavdarlı köy ekmeği

bu ekmek için önce bir ön maya yapacağız.bu ön maya yabancı kitaplarda veya internette baktığınız tariflerde poolish veya sour dough olarak geçer.bu ön maya hazırlanır,mayalanmaya bırakılır arkasından final hamuruyla bir araya getirilip ekmek hamuru yoğurulur.hamur ortam ısısına göre 2 saat kadar mayalandırılır ve 200 derecedeki fırında 30-35 dakika dışında sert bir kabuk oluşana kadar
pişirilir.
bir gece önceden 50 gr arpa veya buğdayı yarı haşlanmış olarak kullanacağız.yani çiğnediğinizde içindeki kıtırlık gitmiş olana kadar taneleri haşlayın.
ön maya için;
150 gr tam çavdar unu
25 gr yaş maya veya 7 gr hazır instant maya
50 gr süt
170 ml su
2 çorba kaşığı pekmez veya bal
ön maya için verdiğim bütün malzemeyi bir kabın içine boşaltın tahta kaşıkla homojen bir macun kıvamına gelene kadar karıştırın.kabın üzerini sık dokunmuş bir havlu veya streç filmle örtün evin en sıcak ve rüzgar almayan yerine mayalanmaya bırakın.koyduğunuz hamur en az kendi hacmi kadar mayalanacak.üzerinde hava kabarcıkları belirecek.bu yaklaşık 1-1.5 saati bulur.bu havalarda suyu artık hafif ılıtarak kullanmakta fayda var.böylece mayalanma işini de hızlandırmış olursunuz.
final hamuru için;
250 gr beyaz un
100 gr tam buğday unu
25 gr keten tohumu
önceden haşladığınız arpa veya buğdaylar
8 gr tuz
arzu ederseniz taze fesleğen,kekik,adaçayı,biberiye gibi baharatları ince ince doğrayarak  kullanabilirsiniz.
ön mayanız ilk hacminin en az 1 misli kabarınca aynı kabın içine final hamuru malzemelerini koyun ve malzemeleri kabın içinde toparladıktan sonra hamuru tezgaha alın en az 10-12 dakika ekmeğinizi yoğurun.yoğurma tekniği ile ilgili daha önce bir link paylaşmıştım bu sayfada tekrar paylaşacağım.ekmeği yoğurmaya başlamadan önce bu videoyu seyrederseniz çok faydası olur.
hamurunuzu isterseniz 2 ye bölüp iki orta boy ekmek çıkartabilirsiniz veya 1 tane kocaman çavdar ekmeğiniz olabilir.
hamuru yoğurma işi bitince hamurun mayalanmasını pişireceğiniz tepsilerde yapacaksınız.yani ekmeğinizi yuvarlak veya somun şekline getirip pişireceğiniz tepsilere alın,üzerlerini 2 kat sıkı dokunmuş havlu veya mutfak beziyle kapatın yine en sıcak ve hava cereyanı
almayan köşede mayalanmaya bırakın.hamur en az kendi hacminin 1 misli kadar şişmeli.
mayası gelince en keskin bıçağınızla üzerlerine istediğiniz gibi çizik atıp önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder