11 Eylül 2013 Çarşamba

çikolatalı-fıstık ezmeli cheesecake

yer fıstığını şahsen çok severim.çikolatayı zaten sevmeyen yok gibi.bu iki ürün cheesecake'de bir araya gelince bence ortaya çok harika bir lezzet çıkıyor.daha önce cheesecake'le ilgili giriş yazısı yazmıştım .pişme derecesi ideal peynir gibi konulara değinmiştim.bu tarifte taban olarak arasında krema olan kakaolu bisküvi kullanacağım.26 cm lik kenarı kelepçeli tabanı çıkan kalıp bu ölçü için tam geliyor.
taban için;2 paket kremalı kakaolu bisküvi.(oreo veya negro olabilir) ve 70 gr tereyağını rondoda kırıntı kıvamına gelene kadar çekeceğim.kalıbın tabanına 1 cm kalınlığında yayıp kaşığın tersiyle veya elimle sıkıştırarak düzelteceğim.



500 gr krem beyaz peynir(philadelphia tabi ki peynirli kek yapmak için en şahanesi ama pahalı.ben onun yerine her zaman pınar beyaz kullanıyorum)
50 gr krema
150 gr toz şeker
125 gr bitter çikolata (kakao oranı en az %50 en fazla %64 olsun.mikrodalgada veya bain-marie usulü erimiş)
5 yumurta
40 gr nişasta
vanilya (3-4 damla likit,2-3 tutam kristal veya 1 paket şekerli vanilin)
1 dolu çorba kaşığı fıstık ezmesi

krem peyniri 1 saat kadar önceden buzdolabından çıkartın.böylece biraz yumuşamasını sağlayın.
bütün herşeyi birbirine sırasıyla çırparak karıştıracağım ve hiçbir zaman çırparken mikserimi en yüksek hıza ayarlamayacağım.hızım hep orta devirde olacak.

krem peyniri mikser kabına koyup orta devirde peynir yumuşayana kadar 30-40 sn çırpın.arkasından şekeri,vanilyayı ve kremayı ekleyin orta devirde 1 dakika çırpın.nişastayı ve fıstık ezmesini de orta devirde çırparak malzemeye yedirin.yumurtaları ekleyin yine orta hızda yumurtaları da tamamen yedirene kadar çırpın.en son olarak erimiş çikolatayı ekleyeceğiz.bütün malzeme homojen bir şekilde bir araya geldikten sonra tabanına bisküvileri yaydığım kalıbıma boşaltıp 120 derecedeki fırınıma atacağım.
pişme konusu biraz hassas 26 cm lik bir kalıbın pişmesi 35-40 dakikayı bulabilir.kekimi çıkarttığımda ortasının kenarlarından daha yumuşak olması gerekiyor.bu size pişmemiş izlenimi yaşatabilir.fakat ortasının da kenarları kadar sertleşmesini beklerseniz fırından çıkarttıktan sonra soğurken çatlama yapacağını garanti ederim.soğuma dediğim şeyin içindeki nemi hala kaybediyor ve az da olsa hafif pişmeye devam ediyor olduğunu göz önünde bulundurun.belki birkaç deneme yanılma olacak ama normal şartlarda 26 cm lik kalıp 120 derecede 40 dakikadan fazla pişmemeli.ortası kalıbı salladığınız zaman ,su gibi değil ama; titrek olmalı.soğudukça ortasının da sertleştiğini göreceksiniz.oda sıcaklığına gelmeden kekinizi buzdolabına koymayın.
üzeri için iki seçenek vereceğim..az sonra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder