17 Eylül 2013 Salı

Şekersiz, muzlu ve tahinli pay

Şöyle bir baktım, en çok reytingi şekersiz kek tarifi almış. Madem öyle bir tane daha şekersiz tarifle başlayalım bugüne. Muz bildiğiniz gibi tek başına en tatlı meyvelerden biri, hatta bütün rejimler meyve yiyin aman muz ve üzüm yemeyin der, işte bu yüzden, biz payımızın içine işlenmiş şeker koymayacağımızdan doğal haliyle en tatlı meyveyi kullanacağız.
Diğer malzememiz tahin, hiç de tatlı falan değil fakat çok faydalı. Susamın yağını çıkartarak ezilmesinden elde ediliyor. Bakır (ki cilt için süper bir şey), kalsiyum ve protein deposu. Ayrıca omega3 ve omega6 zengini bir ürün. Payımızda ayrıca kestane unu da kullanacağız. Glüten içermeyen bu un, çölyak hastalığının gittikçe bilinen bir hastalık halini almasıyla artık büyük marketlerde veya aktarlarda satılıyor. Payın tabanı için, daha önce verdiğim şekersiz tart hamurunu kullanabileceğiniz gibi galeta unundan kırıntı taban da hazırlayabilirsiniz; onun tarifini vereceğim. Bu vereceğim tarif 24 cm lik bir tart kalıbı için uygun. Kenarı kelepçeli, altı çıkan tart kalıplarını tavsiye ederim. Payın pişmiş halinin kalınlığı 2 parmak kadar olacak.

Taban için 200 gr galeta unu, 80 gr tereyağı, 2 çorba kaşığı pekmez(hangisi olursa), 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi(ayy ben sevmem derseniz toz badem ,toz fındık veya toz antep de olur). Aslında burada tereyağı yerine  hindistancevizi yağı da önerebilirim. ama biraz pahalı bir malzeme, zencefil aktarda satılıyor veya organik pazarlar doğal ürünler satan yerlerde cam kavanozlarda bulunabilir. Eğer bulursanız tereyağı ile aynı ölçüyü kullanın.
Taban için olan malzemelerin hepsini rondoda kırıntı bir hamur elde edene kadar çekin ve kalıbınızın tabanına 1 cm kalınlığında yayın.

Pay dolgusu için gerekli malzemeler;
2 adet muz (normal insan boyutunda olanlardan bahsediyorum, aşırı hormonlu anormal büyük olanlardan varsa 1 tane de yeterli olur. Muzu çatalla ezin)
3 çorba kaşığı tahin
2 silme çorba kaşığı öğütülmüş keçiboynuzu
2 silme çorba kaşığı kestane unu
400 gr krema
4 yumurta
2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı (hurma veya agave şurubu)

Miksere ihtiyacımız yok sadece çırpma teli bize yetecek.
Krema ve yumurta sarılarını bir telle biraz(1 dakika kadar) çırpın. Yumurta aklarını ayrıca bir çatalla hafifçe çırpın, biraz köpürsün ve beyazlaşsın ama iyice kabartıp kar gibi yapın demiyorum. Sadece 1-2 dakika çatalla hızlıca çırparak akları yumuşatıp köpürtün yeterli.
Kremalı yumurta sarılı karışıma. bütün malzemeleri karıştıracağız. arada telle çırparak malzemenin homojen ve topaksız olmasını sağlayın. En son yumurta aklarını ve muzu koyun. Tart kalıbına yaydığınız tabanın üzerine dolgu malzemesini dökün.160 derecede pişireceğiz. Piştiğini anlamak için yöntem şu; kalıba döktüğümüz akışkan dolgu malzemesi, kalıbı sarstığımda su gibi dalgalanmıyor olmalı. Yumuşakça titreyebilir ama su gibi dalgalanıyorsa pişmemiş demektir, devam..
Daha öneki şekersiz tariflerde de bahsettiğim gibi, içinde şeker olan tatlılar gibi parlak bir görüntü beklemeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder