9 Eylül 2013 Pazartesi

Taze incirli cevizli kek

Taze inciri çok mucizevi buluyorum. Daha önce incir hayranlığımdan bahsetmiştim. Aslında kuru incirle yapılan süper şahane bir kek tarifim de olacak ama şu ara taze incirin o kadar zamanı ki önce bunu paylaşacağım.
Kek tarifleri çoğunlukla 2 şekilde başalar. Tarifler siz,e ya yumurtalarla toz şekeri çırptırır, ya da katı yağ ile şeker çırpılarak başlar. Bu tarifte tereyağı ve toz şekeri çırparak başlayacağız. Böyle başlayan tariflerin hepsi karışıma yumurtaların teker teker ilavesiyle devam eder. Kek yaparken bütün malzemelerin oda sıcaklığında
olması en ideali. Olmazsa da sonuç kötü olmaz tabi ama. malzemeler bir araya gelirken hoşunuza gitmeyecek süt kesiği gibi görüntüler oluşabilir. Dediğim gibi sonuca çok büyük etkileri olmaz, ama özellikle katıyağ ve yumurtaların oda sıcaklığında olmasında fayda var. Hava sıcaklığına göre değişir tabi ama 1 saat önceden bu 2 malzemeyi buzdolabından çıkartırsanız iyi olur. Kek pişirirken ortası borulu kalıpları tercih etmenizi öneririm. Sıcaklık ayarlarında zorlanıyorsam, kekin ortası pişene kadar bu sefer üzerini fazla renk aldırma riskim var.

250 gr tereyağı (Yağım erimemiş ama yumuşak olmalı. Yani parmağımı yağa batırdığımda parmağım yumuşak tereyağına batmalı)
250 gr pudra şekeri
4 yumurta (oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı süt
300 gr kek un (Artık marketlerde satılıyor, eğer bulamazsanız aynı miktarda standart un kullanıp toplamda 1 paket kabartma tozu kullanın)
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
5 adet siyah incir (6-7 parçaya bölünmüş)
2 tutam tarçın
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Tereyağı ve pudra şekerini mikserle güzelce kabarıp hafif beyazlaşana kadar çırpın. (En hızlı devirde 4-5 dakika). Daha sonra, çırpma hızını yavaşlatıp, yumurtaları tek tek içine ilave edeceğim. Her bir yumurtadan önce yumurtanın hamura iyice yedirilmesi gerekli. Yumurtaların eklenmesi bitince sırada süt arkasından un ve kabartma tozu gelecek. Her bir malzeme ilavesinde hafif hızda az çırpıp malzemeyi iyice yediriyoruz.
Elimizde akışkan olmayan homojen yoğun bir kek kremamız oldu. Geri kalan incir, tarçın ve cevizi de ekleyip kaşıkla güzelce bütün malzemeyi karıştırıyoruz, bu arada incirler hafifçe dağılabilir hatta dağılsın daha iyi. Kekimizi 180 derecede pişireceğiz. Blog sayfasının alt kısmında derece/dakika çıkmazı diye ufak bir yazı var, bilmem okudunuz mu? Tariflerde en tutmayan şeylerin başında derece, dakika tavsiyeleri gelir. Bu durumda kekinize göz kulak olun. Ortasına bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edin ama 20 dakikadan önce pişeceğini zannetmiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder