9 Eylül 2013 Pazartesi

Ekşi mayayla ekmek

Bu tarifte sadece kendi yaptığım ekşi maya hamurunu kullanacağım. Ekşi mayama un, su ve tuz ilave ederek yoğuracağım. Tabi ki yaş maya kullanarak yaptığım ekmek kadar pofidik ve kabarık olmayacak. Ekşi mayam ne kadar kuvvetli ve coşkulu olursa olsun endüstriyel yaş maya kadar verimli olması beklenmemeli.

375 gr sert buğday unu
175 gr ekşi maya
6 gr tuz
180 ml(gr) su
1-2 tutam şeker

Bütün malzemeyi güzelce yoğurup(yine en az 10-12 dakika bir önceki sayfadaki linkdeki yoğurma şekli gibi) mayalanmaya bırakacağım. Mayalanma yapacağım yer rutubetsiz ve hava cereyanı almayan sıcak bir yer olursa daha iyi olur. Ekşi maya yaş maya kadar performanslı olmayacağından çok daha uzun süre mayalandırmam gerekecek. En az 4-5 saatten bahsediyorum.ilk mayalanmadan sonra şeklini verip.1 saat kadar daha mayalandırıp sonra pişireceğim. Eğer hamurumu kış mevsiminde yoğuruyorsam suyu ılık tutabilirim daha iyi.



http://www.youtube.com/watch?v=yno_JaLvfOc

yukarıdaki linkteki yoğurma tekniğini bence izleyin.ekmek yoğurmak için son senelerde en çok kullanılan ideal teknik bu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder