18 Kasım 2013 Pazartesi

Aşırı çikolatalı kek

 
Yukarıda gördüğünüz mini petit-four (pötifur) lardaki üzerine sakızlı muhallebi konmuş çikolatalı keki yapacağız. Fotoğrafta bir davet için minik tartçıklar şeklinde hazırlamıştık, onun için keki biraz daha ince döktük. Yapacağımız kek kremasını güzelce yağlayıp unladığınız bir kek kalıbına en fazla 3 santim kalınlığında dökün. Normal kekler kadar kabarık ve şişkin bir kek değil. Brownie'ye benzer nemli, ağıza yapışan çok yoğun bir dokusu var. Keki bir sefer yapıp neye benzediğini görünce yukarıdaki gibi farklı şekillerde de kullanabileceksiniz.
450 gr bitter çikolata
150 gr tereyağı
150 gr toz şeker
40 gr un
5 yumurta
vanilya
Çikolataları ve tereyağını eriteceğiz. Bunun için 3 farklı şey yapabilirim.1-tereyağını ocakta eritip erimiş yağı ocaktan alıp yağın sıcaklığıyla içinde çikolatalarımı eritirim.2-her ikisini de mikrodalgada eritirim3- ocağa su dolu tencere koyar, suyu ıstır, tencerenin içine suya değmeyecek  bir kap yerleştirir yağ ve çikolatayı bu kabın içinde bain-marie usulü eritirim.
Sonuçta birbirine karışmış erimiş yağ ve çikolatam oldu.
Yumurtaların sarılarıyla aklarını ayırın. Sarılarını toz şekerin yarısıyla yoğunlaşıp hafif kabarana kadar çırpın. Bu karışımı erimiş çikolatalı karışıma ekleyin yavaşça karıştırın. Yumurta aklarını kalan toz şekerle yoğun kar kıvamına gelene kadar çırpın. Kabarmış yumırta aklarıyla unu çikolatalı karışıma kabarıklığı ve hacmi koruyarak sulandırmadan ekleyin.kalıba dökün, 190 derecede pişirin. Farklı yükseklikler farklı pişme süreleri demek.kekinizi yine bir kürdan batırarak kontrol edin cıvık hamur gelmiyorsa pişmiş demektir.3 cm kalınlığında döktüyseniz 20-25 dakika sürebilir.
Söylediğim gibi aşırı çikolatalı bir kek. Çikolatanın yağı ve de ayrıca tereyağı olduğundan gayet nemli ve ıslak olacak. Üzerine fotoğraftaki gibi yarım ölçü sakızlı muhallebi yaparsanız biraz hafifler ve daha çok yiyebilirsiniz.
Bu tarz kekler için İngilizcede "chewy" diye bir kelime var Türkçesi tam yok .Ama gastronomiksözlik sitesinde bununla ilgili çok komik bir anekdot  var onu paylaşıyorum, okuyun

http://www.gastronomiksozluk.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder