20 Kasım 2013 Çarşamba

Ayvalı, siyah erikli pay (şekersiz)

Önce hamuru yoğuracağız, hamur biraz dinlenirken iç malzemesini pişireceğiz. Kalıbımız 24cm çapında altı çıkabilen kelepçeli kalıplardan olursa süper olur. Ben bir sürü şeyde zaten hep bu kalıpları tavsiye ediyorum .Böylece içinde pişen ürünümü hiç bozmadan kolaylıkla çıkartmam mümkün oluyor. Kalıbınızı önceden mutlaka katı yağ ile yağlayınız ve unlayıp fazla ununu silkeleyiniz.
500 gr un
50 gr öğütülmüş keçiboynuzu
300 gr tereyağı
1 yumurta
2 yumurta sarısı
100 gr hurma püresi ( Hurmalı ballı cheesecake tarifi verirken anlattım, çok üşenirseniz koymayın onun yerine 3 çorba kaşığı su ilave edin.)
İlk iş unumla beraber tereyağını harmanlamak. parmak uçlarıyla ufalayarak yapabilirim, un ve tereyağını mutfak robotunda bıçak aparatıyla 10-15 saniye çevirebilirim veya tezgah üstü mikserimin kanca hamur yoğurma ayağını en yavaş devirde kullanarak un ve yağın harmanlanmasını sağlayabilirim. Un ve tereyağı tamamen karışınca yumurtaları, keçiboynuzunu ve hurma püresini hamur malzememe ilave edip yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. Ama çok da fazla yoğurmayın ki, hamur lastik gibi olmasın. İç malzemesini hazırlarken hamuru streç filme sarın ve oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
5 orta boy  ayva
6 adet büyük boy siyah erik (anjelik de olur mürdüm de )
1/2 limon suyu
1 dolu kaşık un
3 çorba kaşığı agave şurubu veya bal.( Balın ısıya maruz kalmasıyla ilgili haberler okuduk bir ara. Bununla ilgili hiç bir klinik çalışma yok. Bal ısıtılınca açığa çıkan HMF'in insan sağlığına zararıyla ilgili kanıtlanmış bir bilgi yok. Bu madde, pembeleştirdiğim soğanda (maillard reaksiyonu) veya içmeden önce kavurduğum kahve çekirdeğinde de var )
2 çorba kaşığı kuru üzüm veya kuş üzümü.
İç malzememi hazırlarken kapaklı bir tencere kullanacağım. Meyvelerimi 1 cm büyüklüğünde küpçükler halinde doğruyorum. Tencereye koyup yarım limonun hepsini içine sıkıyorum. Böylece ayvalarım kararmayacak. Ocağın altını açıp tencerenin dibinden pişme sesleri ve ufak bir buhar çıkışı görmeye başlayınca şurubumu ekliyor, tencerenin kapağını kapatıyor ve ateşi yarıma alıyorum.10 dakika kadar kapağı hiç açmayacağım ki kısık ateşte ayvalar iyice suyunu salsın. Ateşe ve tencereye göre süre değişebilir tabi. 10-15 dakika sonra şöyle bir karıştırın iyice suyunu salan ayvalar hafiften yumuşadıysa ocağın altını kapatın, unu ayvaların üzerine serpiştirin, karıştırın, ve kapağı açık bırakın.
Hamuru iki parçaya ayırın; bir parçasını tart kalıbınızın tabanına 3-4 mm kalınlığında kenarları 3 parmak yüksekliğinde olacak şekilde yayın. İç malzemenize üzümleri ekleyin ve yaydığınız hamurun üzerine güzelce yayın. İç malzemeniz en az 2 parmak kalınlığında olmalı. Kalan hamur parçasını da elmalı malzemenin üzerine kapak gibi kapatın hamurun kenarlarını elinizle güzelce sıkıştırarak bitiştirin, fazlalıkları kesin. 170 derecede açık kahverengi olana kadar 20-25 dakika pişirin. Normalde şekersiz bir tatlı olduğu için üzerine pudra şekeri eleyin demiyorum tabi ama isterseniz yapabilirsiniz. Sadece şekersiz yemek derdinde olmayanlar da yapabilir çünkü çok lezzetli ve hafif oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder