20 Kasım 2013 Çarşamba

Taze meyve püreli panna cotta





Panna cotta çok şık bir isim olmakla beraber dünyanın en basit tatlısı aslında . Kelime anlamı pişmiş krema demek ama kremayı pişirmiyorum bile . Normalde bu tarifi yazın kayısı püresiyle yapmıştım. 1 su bardağı kadar kayısı püresi hazırlayıp kullanmıştık. O tarifin aynısını vereceğim ama o 1 bardak püre başka meyveler de olabilir tabi. (şeftali,muz,çilek gibi). Tarifte yaprak jelatin kullanıyoruz .Yaprak jelatinle toz jelatin aynı işi görürü, işlevleri aynıdır. Yaprak jelatinler standarttır her biri 3-3,5 gr gelir. Pasta malzemeleri satan yerlerde ve bazı marketlerde bulmak mümkün. Hangi tür jelatini kullansam da mutlaka önce soğuk suda jelatini yumuşatarak kullanmaya başlamam gerek. Soğuk suda yumuşayan jelatini ısıtarak eritip karışımıma ekleyeceğim. Jelatini çok ısıtmak (70 derceler mesela) aktivasyonu bozabilir, bu sebepten jelatini ısıtırken kaynatmamaya çalışmalısınız. Zaten ısıyı görünce hemen eriyecekler.

1 lt krema
200 gr toz şeker
7 yaprak jelatin ( 22 gr toz jelatin)
1 su bardağı taze meyve püresi ( Meyveleri ayıklayıp mutfak robotunda çekerek püre haline getirebilirsiniz. Bu işi yaparken meyvelerinizin kararmasını engellemek için içine biraz limon sıkın, meyvenin suyunu iyice salması için de 1-2 çorba kaşığı şeker katın.)
1 paket vanilya
60 gr toz yeşil fıstık (toz badem veya toz fındık da olabilir)
Kremayı ve şekeri ocağa koyun, krema kenarlardan hafif kabarcıklar çıkartıp içinde şeker eriyince ocaktan alın. Yaprak jelatinleri soğuk suya koyun. Suyun ne kadar olduğu önemli değil jelatinler tamamen suyun içinde kalmalı. Bir kaç dakika içinde jelatinler yumuşayacak. Yumuşayan jelatinleri 1 çorba kaşığı su ile bir cezvede eritin. Kremanın içine, erimiş jelatinleri, meyve püresini, vanilya ve toz yeşil fıstıkları ekleyin. Bütün malzemeyi güzelce karıştırın. Küçük kalıplara kremayı boşaltın. En az 4-5 saat buzdolabında jelatinin tutmasını beklemelisiniz. Panna cottaları, kapları sıcak suya batırarak kolayca içlerinden çıkartabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder