14 Kasım 2013 Perşembe

Çikolatalı sufle

Her şey de çok basit olacak değil tabi. İşte bu zahmetli bir şey. Çok kolay olmayacak, ancak önemli misafire yapılır, ama o zaman da tatlıyı hazırlamak için onları 15 dakika kadar yalnız bırakmanız gerekir falan. Zahmetli ama bir o kadar da havalı doğrusu. Alüminyum kaselerde satılan, tabağa ters çevrilip çıkartılarak servis edilen, içinden sıvı çikolata akan kekler çakma sufledir, kanmayın. Zaten içinden akan kısım çikolata falan değil kekin pişmemiş, çiğ hamuru. Onun da tarifini vereceğim sonra.
Sufle dediğimiz tatlı 3 ana kısımdan oluşur. Önce bir krem patiseri pişiririm; bu bir. İkinci kısım suflem neyli olacaksa o malzemedir.(çikolata, beyaz çikolata, kestane, meyve püreleri v.s.) Üçüncü kısım da yumurta akı ve şekeri çırparak oluşturduğum mereng. Bu üç kısım bir araya gelir, katı yağ ile güzelce yağlanıp şekere bulanmış güveç kaplarına konur,200 derecede 8-10 dakika pişer. A la minute (o dakika, yenmeden az önce gibi) yapılır. Hazırlayınca pişirmem, pişirince yemem gerekir, beklemez. Vereceğim tariften 8 cm'lik 4 kek çıkacak. Dolgu malzememi kabın ağzına kadar dolduracağım ki kabın dışına doğru güzelce kabarsın.
250 gr süt (1 büyükçe su bardağı)
3 yumurta sarısı
50 gr toz şeker (3 dolu çorba kaşığı)
20 gr un (1 dolu çorba kaşığı)
25 gr tereyağı
80 gr bitter çikolata

Daha önce creme patisserie yapımını ayrıntılı olarak anlattım. Aynı şekilde hazırlayacağız. Sütü kaynamak üzere ocağa koyuyorum, Ayrı bir kapta toz şeker ve yumurta sarısını hafifçe çırpıp unumu içine ilave ediyorum. Yoğun kıvamlı macuna benzer bir malzemem oluyor. Isınmış sütümden 1 kepçe yumurta sarılı malzemeye ekleyip, sıvılaşmasını ve ılınmasını sağlıyorum. Ocaktaki süte ilave edip karıştırmayı hiç bırakmadan yoğunlaşana kadar pişiriyorum, Ocaktan aldıktan sonra tereyağı ve çikolatayı kremamın içinde eritiyorum. Böylece sufle malzememin 2 kısmı hazır. Buradaki x malzeme çikolata. Yani suflemi neyli yapmak istiyorsam çikolata yerine onu koyarım.
Şimdi 4 yumurta akı ve 2 çorba kaşığı toz şekeri iyice yoğunlaşıp kar gibi olana kadar çırpacağım. Son işim kabaran yumurta akıyla çikolatalı malzemeyi kabarıklığı söndürmeden yavaşça karıştırmak. Karıştırırken sulandırmayın, köpüklü dokuyu bozmayın ama yumurta akları da tamamen kaybolsun.
Şimdi kaplara ve fırına..200 derecedeki fırında 10 dakika. Çıktıktan sonra da sönmeden afiyetle yiyin.

 
Krema veya vanilyalı dondurmayı söylememe gerek yok herhalde.

6 yorum:

  1. Merhaba Özge hanım sizden aldığım dersten sonra evde sufle yaptım ve çok güzel oldu:) size sorum kalan hamuru buzdolabında kaç gün bekletebilirim?

    YanıtlaSil
  2. Fidan hanım, yaptığımız suflenin tek kötü tarafı bu işte; maalesef saklamak pek mümkün değil. Hemen o anda yapıp yemek gerekiyor. İçinde bizim yaptığımız gibi kabartılmış yumurta akı olunca çok fazla dayanmıyor, sulanabiliyor. Tavsiyem ölçüyü yarım yapıp yiyeceğiniz kadarını hazırlamak ve hamuru saklamamak.

    YanıtlaSil
  3. Fanlı fırında mi pişirilecek ?

    YanıtlaSil
  4. Sevda hanım fansız pişirirseniz daha iyi. Fanın yarattığı rüzgar bazen şekil bozuklukları yapabiliyor.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir tarif teşekkürler 😊

    YanıtlaSil