18 Kasım 2013 Pazartesi

Çilekli, sütlü çikolatalı cheesecake


Cheesecake tabanıyla ilgili daha önce bazı fikirlerimi paylaşmıştım. Aslına bakarsanız canınızın istediği bisküviyi kullanabilir, arzu ettiğiniz malzemeden kırıntı kıvamında yağlı bir taban hazırlayabilirsiniz. 26-28 cm'lik altı çıkabilen kelepçeli kalıplar bu ölçü için tam. Tabanına önerim 1 paket bebe bisküvisi ile 1 paket kremalı eti negro bisküvi,70 gr tereyağı. Eğer varsa 1 çorba kaşığı kadar toz badem de koyabilirsiniz, yoksa boşverin. Taban malzemesini mutfak robotunda güzelce çekin. Elinizde köfte gibi sıktığınızda bitişmesi ufaladığınızda yine dağılması gerekir. Taban malzemesini kalıbınızın tabanınıza yayın kaşıkla güzelce sıkıştırın.
600 gr pınar beyaz
150 gr sütlü çikolata (erimiş)
120 gr toz şeker
5 yumurta
200 gr çilek (yıkanmış, sapları ayıklanmış, çatalla ezilmiş. çok püre gibi yapmayın biraz parçacıklı kalsın)
1 paket vanilya
Tarifte un veya nişasta yok. Önce, peynirleri vanilya ve şekeri mikserle orta hızda (çok hızlı devirde çırpmayın, fazla hava almasını istemiyoruz. Böylece piştikten sonra üzerinde kılcal çatlaklar oluşmasını önleriz). Arkasından teker teker yumurtaları, yine orta hızda, her bir yumurtanın iyice dağıldığına emin olarak karıştırın. En son erimiş çikolata ve çilekleri ekleyin. Çok yoğun bir krema olmayacak pişerken çilekler hafifi tabana doğru çöküp kekin alt kısmında hafif yoğun bir çilek tabakası oluşturacak.
Biliyorsunuz ki cheesecake de pişirme en önemli konu. 120 derecede 25-30 dakika pişecek. Ortası fırından çıkarttığınız zaman yumuşak olmalı. Dakikanın tam olarak işlememe ihtimaline karşı kekin pişip pişmediğini anlamak için yapmam gereken şey; fırından çıkartmadan önce kalıbımı sallamak. kenarlar Kıpırdamıyor ama ortada 5 cm çapında bir alan yumuşak titrek kalıyorsa tamamdır. Unutmayın ki içindeki yumurta, kek 60 derecelere soğuyana kadar pişmeye devam edecek. (Ayrıca okumadıysanız ana sayfada paylaştığım yumurta pişirme sanatı linkini de mutlaka okuyun.).Buzdolabına atın 2-3 saat soğutun.  200 gr kremayı ocakta ısıtıp içinde 150 gr sütlü çikolata eritip, kekle beraber buzdolabına attım. Kek soğuduğunda çikolatalı krema da soğudu. Kremayı mikserle biraz çırptım ve cheesecake'imin üzerine kaşıkla yaydım.





2 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor, bu haftasonu deneyeceğim. Çilek yerine dondurulmuş frambuaz kullansam olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Dondurulmuş meyveler erirken çok fazla suyunu salıyor. Olur tabi neden olmasın ama suyunu güzelce süzdürün, hatta daha sonra bir kağıt peçeteyle fazlasını alın.

    YanıtlaSil