12 Kasım 2013 Salı

Hurmalı ballı cheesecake

Cheesecake derya deniz bir konu. Bu konuya daha önce giriş yapmıştım. Tarifi yazarken, aslında bütün cheesecake tariflerini yaparken dikkat etmem gereken bazı şeyleri tekrar edeceğim. Tabanların çoğunlukla bisküvi ve tereyağı karışımından oluştuğundan bahsetmiştik. Bu tarifte ben 2 paket petit-beurre bisküvi ile 100 gr tereyağı kullanacağım. Siz canınızın istediği, belki farklı aromaları olan bisküviler de kullanabilirsiniz. Önemli olan avucumda köfte yapar gibi sıktığım zaman hamurun bir araya gelmesi. vVereceğim ölçü tam 26 cm lik kenarı kelepçeli altı çıkabilen kek kalıpları için. farklı boylarda bir kalıbınız varsa, yapacağınız cheesecake dolgusunu kalıba 2,5-3 parmaktan daha kalın dökmeyin. Kalın dolgu pişme süresini çok uzatıyor.

Öncelikle 200 gr hurmayı kaynar suya koyup 15-20 dakika bekletin. Hurmanın dışındaki ince kabuk yavaş yavaş kendiliğinden soyulmaya başlayacak. Hepsini soyun demiyorum ama kolaylıkla soyulan kadarını temizleyin, çekirdeklerini çıkartın. Hurmaları mutfak robotu veya blendırda  çekip püre haline getirmeniz gerekiyor. Bunun için biraz suya ihtiyacınız olursa hurmaları içine koyduğunuz sudan 3-4 çorba kaşığı kadar çekme işini kolaylaştırmak için robota ekleyebilirsiniz.
Taban için hazırladığım bisküvi kırıntısı hamurumu kek kalıbının tabanına en az 1/2 cm kalınlığında yayın ve güzelce sıkıştırın. Taban kırıntınız yeteri kadar yağlı kalıbın tabanını yağlayıp unlamaya çoğunlukla gerek olmuyor ama riske girmeyin, yapın.

500 gr krem beyaz peynir (pınar beyaz favorimdir)
50 gr krema
4 çorba kaşığı bal
5 yumurta
1 paket vanilya
70 gr un

Peynir, krema, bal ve unu mikserde karıştırın. Cheesecake karışımını hazırlarken hiçbir zaman yüksek hız kullanmayın, hep orta ayar bir hızda devam edin ki malzemeniz çok hava almasın. Hurma püresini ve yumurtaları da ekleyin yine sadece malzeme homojen bir şekilde karışana kadar orta hızda çevirin.
Dolgunuz hazır, tabanın üzerine boşaltın 120 derecede 45 dakika kadar pişirin.
Cheesecake' lerde en büyük dert piştiğini anlama konusunda yaşanıyor. Fırından çıkarttığım zaman normalde ortasının yumuşak -cıvık değil, yumuşak- olması gerekir. Yumurta kekimin sıcaklığı 60 derecelere düşene kadar pişmeye devam edecek. Bu yüzden kekim soğudukça olması gereken kıvama gelecek. Servis etmeden önce en az 3-4 saat de buzdolabında bekletin. Eğer ortasının da kenarları kadar sertleşmesini beklersem yani gereğinden fazla pişirirsem soğurken  çatlama kaçınılmaz.
İlk bir kaç sefer hüsran olabilir. Nerede hata yaptığınızı bilirseniz bir daha yapmazsınız olur biter.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder