13 Kasım 2013 Çarşamba

Supangle



Hazırları marketlerde satılıyor. Tozu sütün içine karıştırıp pişiriyorsunuz, Hatta artık soğuk sütle 2 dakikada olanları bile var. Ambalajlı ve de katkılı, koruyuculu ürünlere karşıyız bir kaç tane malzemeyi fazla koyarım kendim pişiririm daha iyi.
Benim supangle aşkım çok küçükken Ankara' da başladı. Evimize çok yakın pastaneye beni ilk kim götürdü hatırlamıyorum ama sokaklarda yalnız dolaşamayacak kadar küçüktüm, annem de çalışan bir kadındı bu yüzden bu kişinin büyük teyzem Evsev olma ihtimali çok yüksek. Bütün kemikleri sayılabilecek kadar zayıf bir çocuk olduğumdan benim bir şeyleri yemem, yediğimi sevmem ve bir daha istemem bir mucizeydi, bu yüzden adını bilmediğim pastanede supangle yeme isteğim hiç geri çevrilmedi. Ondan sonra en iyisini İzmir Reyhan pastanesinde yedim. İzmir' in kendisiyle beraber özlediğim tatlarından birisidir.
Bizimki hepsinden güzel olacak.
Supangleyi kalıplarına dökmeden önce mutlaka kalıbın tabanına güzel bir parça kakaolu pandispanya veya kek gibi bir şey koymalıyım. Bununla ilgili tarifleriniz var yaparsınız, ama çok üşenirseniz kakaolu bisküvi parçalarını da koysanız olur. Tabanda 1 cm kalınlığında kekimsi bir katman supanglede olmazsa olmaz.

1 litre süt
60 gr kakao
200 gr toz şeker
120 gr un
80 gr bitter çikolata
50 gr tereyağı
Malzeme bu kadar. Çikolata ve tereyağı dışında her şeyi tencereye koyup karıştırmayı hiç bırakmadan, topaklandırmadan kaynayana kadar pişireceğim. Kaynayınca ocaktan alıp çikolatalarımı ve tereyağını içinde eritiyorum ve de mutlaka oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakıyorum. Bu arada üzerinde kalın bir kabuk tabakası oluşmaması için arada bir karıştırsanız iyi olur. Soğuduktan sonra mikserle orta hızda 1 dakika kadar çırpıp kaplara öyle boşaltacağız, böylece buzdolabında ne kadar durursa dursun üzerinde hiç kabuk tabakası oluşmayacak

Bu tarifi bilmenin şöyle de bir faydası var; unun ölçüsünü 200 grama çıkartırsam pasta kreması olarak da kullanabileceğim bir kremam olur.


2 yorum:

  1. çikolataları ateşten aldığınız supangleye hemen atmaktansa, 37-40 dereceye düştükten sonra atarsanız çikolata yanmamış olur.

    YanıtlaSil
  2. supangle pandispanyali olur. bu cikolatali puding. 60 yasinda birisi olarak gercek tarif hakkinda biraz fikrim var. lutfen dogru terim kullanin. yaniltici bilgi vermeyin.

    YanıtlaSil