27 Aralık 2013 Cuma

Balkabaklı pasta..yılbaşı sebebiyle



Yılbaşı pastaları workshop'ının tariflerinden biri. Bu aralar balkabağının tam zamanı ve sadece kabak tatlısı yaparak harcanmayacak kadar güzel bir meyve aslında. Yoğun dokulu, kolay bir pandispanya kek yapıp, arasına da bal kabağı püre yapıp krema gibi süreceğiz. Kenarlarını sıvamak zorunda değilsiniz. Eğer güncel videoları, televizyon programlarını ve tarifleri takip ediyorsanız, yaş pastaların kenarlarının artık sıvanmadan açık bırakıldığı , böylece pastanın, kek ve içindeki kremanın -varsa meyvelerin- kat kat görüntüsünü açıkta bırakan tarifler çok var.

240 gr tereyağı
300 gr toz şeker
370 gr kek un
4 yumurta
250 gr süt
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rende

bütün malzemeyi bir kaba koyup sadece mikserle yüksek devirde 3-4 dakika çırparak yapacağımız çok kolay bir kek-pandispanya. Ancak eğer tereyağınız yeteri kadar yumuşak değilse, diğer malzemelerle beraber çırpılınca parçalanması zor olabilir. Yağınız sertse, şeker ve tereyağını çırparak yağınızı yumuşatıp, şeker yardımıyla parçalayarak başlayabilirsiniz. Daha sonra diğer malzemelerin hepsini ekleyip çırpmaya devam edin. Bütün malzeme 3-4 dakika homojen ve pürüzsüz olana kadar çırpılacak. 24 cm çapında bir çemberde ve 170 derecede 35-40 dakika pişireceğiz. Tabi ki ortasına bir çubuk batırarak pişip pişmediğini kontrol edeceğiz. Kekimiz tamamen soğuduktan sonra, arasına hazırlayacağımız kremalı kabak püresini sürüp, kırık cevizleri serpiştirerek kapatacağız.
Kekinizi 3 kata bölün. İsterseniz elma, portakal, ananas suyu gibi rengi olamayan bir sıvıyla -süt kesinlikle değil- kekinizi biraz ıslatabilirsiniz. Pastanızın katlarını pandispanyayı pişirdiğiniz kalıbın içinde kapatırsanız kenarları daha düzgün görünür. Pandispanyanız soğurken küçülmüş olabilir. Eğer, kalıba kestiğiniz katı koyduğunuzda, kalıbın kenarlarıyla kek arasında boşluk kalırsa kekinizi ıslattığınızda yine hafifçe genişleyecektir.

Kabak püresi için yapılacak şey basit. Normal bir kabak tatlısı yapar gibi bire bir oranında kabak ve toz şekerle pişireceğiz. Yani 1 kg ayıklanmış doğranmış kabağa 1 kg toz şeker koyup, hiç su koymadan, çok kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişireceğiz. Bence 1kilo balkabağından kabak tatlısı yapıp kabak tatlısının 400 gr lık kısmını makinede püre yapın olsun bitsin. Bize lazım olan 400 gr balkabağı tatlısının püresi. Bu pürenin içine 2 tutam tarçın 2 tutam da toz karanfil koyun. (karanfili havanda dövün). 100 gr önceden buzdolabında en az 8 saat beklettiğiniz kremayla 50 gr toz şekeri iyice yoğunlaşana kadar çırpın. Çırpılmış kremanın içine kabak pürenizi ekleyin. Daha düzgün ve sağlam olmasını isterseniz, kremalı kabak pürenizin içine 6 gr toz jelatin veya 2 adet yaprak jelatin ekleyebilirsiniz. Jelatinleri mutlaka önce soğuk suda yumuşatın. Toz jelatin kullanıyorsanız, toz jelatininizi, kendi hacminin 3 misli suyla yumuşatmanız gerekir . Bu işi tamamen göz kararı yapabilirsiniz. Yaprak kullanıyorsanız suyun hacmi önemli değil, jelatinler tamamen suya girsin yeter. Toz jelatin suyun içinde kabarıp sertleşecek, ister mikrodalgada ister ocakta jelatini eritmeniz gerek, ama kesinlikle kaynatmayın, zaten hızlıca erir hemen ateşten alın. Yaprakların da suyunu süzün ve ocakta eritin. Kaynatmama kuralı bunda da geçerli. Kullanacaksanız kremayla beraber jelatini de kabak pürenize eklersiniz.

1 yorum:

  1. Merhabalar Özge Hanım,

    Öncelikle paylaşımlarınız için size çok teşekkür ederim. Mutfağa çok meraklı biriyim. Bunun içinde yeni tarifler aradığım zaman epeyce fazla oluyor. Yabancı kaynaklar ne yazık ki bu konuda bizlerden çok daha iyi bir yerdeler. ve yabancı dilim olmadığı içinde türkçe dışındaki reçetelerden de hep mahrum kaldım. Böyle bir blog açıp senelerdir birikmiş olan tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için türkçe kaynak kalitesinin yükseldiğini düşünüyorum. Tariflerinizi büyük bir merakla okuyor dikkatlice deniyorum. sayfanızı keşfedeli 10 gün kadar kısa bir zaman oldu ama 6 tarifinizi şimdiden denedim. Hepsini deneyeceğim. Sizden bir ricam, paylaşımlarınızı sık sık görmek isterim. Şimdiden teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil