8 Aralık 2013 Pazar

Biscotti

Bizim Selanik kurabiyesinin İtalyancası. Çok eski zamanlarda, şaraba batırıp yumuşatarak yemek üzere yapılırmış, şimdi artık çay kahve yanında servis ediliyor. Siz isterseniz yine de şaraba batırabilirsiniz tabi. Bir sıvının içine batırarak yumuşatıp  yiyeceğim için, içinde hiç yağ yok. Dolayısıyla içine batırdığım şeyin yağlanmasını da önlemiş oluyorum. Biscotti kelime anlamı olarak "2 defa pişmiş" demek. Olay şu; önce gayet basit bir teknikle biskotti hamurumu hazırlıyor ve yağlı kağıt üzerinde önce bütün şekilde pişiriyoruz. Hamur piştikten sonra tam soğumadan tırtıklı keskin bir ekmek bıçağıyla 3-4 mm 'lik dilimler kesiyor ve bu dilimleri yeniden tepsiye yerleştiriyorum. Bu sefer pişirmekten ziyade kurutma işlemi için tekrardan fırına atıyoruz.
180 gr pudra şekeri
2 yumurta
220 gr un
1 tutam tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 portakal kabuğu rende
40 gr küçük doğranmış bitter çikolata
3/4 bardak file badem

Bu tarifteki portakal kabuğu rende, file badem ve çikolata değişebilecek olan malzemeler. Bunların yerine -gramajlı farklı olabilir önemli olan hacimler- kuru meyve parçaları, farklı yemişler, farklı kırık veya file doğranmış malzemeler ekleyebilirim. Önce yumurtalarla pudra şekerini mikserle yüksek hızda karışım yoğunlaşana kadar çırpmam gerekiyor. Daha sonra, bu karışıma diğer bütün malzemeleri ekleyerek bir hamur oluşturacağım. Kurabiye hamuru desem değil, ekmek hamuru desem hiç değil. Bu yumuşak ve yapışkan hamuru bir yağlı kağıt üzerine 3 cm kalınlığında bir dikdörtgen oluşturacak şekilde yayacağız. Hamur ellerinize yapışacak, elleri hafifçe ıslatmak işe yarayabilir. Bu hamuru daha sonra 2-3 mm' lik dilimlere ayıracağınızı düşünün ve dilimlerin uzunluğunu şimdiden ona göre ayarlayın. Hamurun kalınlığı 2,5-3 cm'yi geçmesin önemli olan o.170 derecede en az yarım saat pişecek, üzeri renk alana kadar pişirin ve en ortasının pişip pişmediğini anlamak için yine bir bıçak veya kürdanla kontrol edin.
Fırından çıkarttıktan sonra çok fazla soğumasını beklemeden dilimleme işlemini yapmamız gerek, soğudukça sertleşir ve keserken zorlanıp dilimleri dağıtabilirim. Kestiğim dilimleri tepsiye yayıp fırının derecesini 150-160 a düşürün ve bu sefer kurumaları için tekrardan fırına atın. Bu arada eğer içi kısmında tam pişmemiş yerler varsa oralar da pişmiş olacak zaten. Kurutma için 15 dakika yeterli fırından çıktıklarında, tabi ki hemen hemen her şeyde olduğu gibi yumuşak olacaklar, soğudukça sertleşecekler. Eğer soğuduklarında yeteri kadar sert değillerse, biraz daha fırına atar kurutursunuz. epeyce dayanıklıdır, bir kavanoza koyun,  2 hafta saklarsınız.

1 yorum:

  1. Sefim yumurta yerine ne konularak yapilabilir? Sut urunleri, yumurta ve kuruyemis yasak maalesef ve insan bir tatli huzur ariyor.

    YanıtlaSil