7 Aralık 2013 Cumartesi

Çikolatalı tarçınlı cheesecake






En kolayından bir cheesecake tarifi daha. Daha önce de yazdığım gibi; aslında taban olarak canınızın istediği bisküviyi tereyağı ile çekip kırıntı bir taban hamuru oluşturabilirsiniz. Bu tarifi 24 cm' lik, kenarı kelepçeli, tabanı çıkabilen bir kalıpta yapabilirsiniz. Bu tarz kalıplar cheesecake' ler için en uygunu, çıkartması çok kolay. Kenarlarını ayırıp tabanını kolayca çıkartamadığım kalıplarda, mutlaka ilk dilimi çıkartmaya çalışırken bozuluyor. Tabanı için içinde parça çikolatalar olan hanımeller bisküvisinden kullandım. 3 paketi 80 gr tereyağıyla rondoda çekerek kırıntı kıvamına getiriyoruz ve kalıbın tabanına 1 cm kalınlığında yayıp güzelce sıkıştırıyoruz. Kekin dolgusunu yaparken, bütün malzemelerimi sırayla yavaş devirde çırparak birbirine karıştıracağım. Cheesecake dolgusu hazırlarken mikserimin devrini hiçbir zaman çok hızlandırmıyorum. Çünkü bunun gibi, yumurtaları bütün olarak kullandığım tariflerde, dolgunun kabarmasını ve içine çok fazla hava almasını istemiyorum. Bugün derste az sonra vereceğim tarife çok benzer bir tarif hazırladık ve de bir deney yaptık. Tarifteki malzemeler hiç değişmeden, gruplardan biri, yumurtaları bütün olarak kullandı. Diğer grup ise sarısını ve beyazını ayırdı, yumurta aklarını ayrıca kar kıvamına getirip yavaşça diğer malzemeye ekledi. Aynı malzeme ve farklı teknikle ne kadar büyük farklar olduğunu gördük. Eğer tarifimde yumurta aklarını bütün kullanırsam, soncunda doku fotoğraftaki gibi daha sert ve yoğun oluyor. Yumurtaları ayırarak kullanırsam çok daha yumuşak, krema gibi ağızda kayıp giden bir köpüklü dokusu oluyor. Yumurtaları bütün kullandığım çok daha çabuk pişiyor ve sıcakken bile kesebileceğim kadar sağlam bir yapıda oluyor. Diğer teknikte ise pişmesi daha uzun sürüyor, kesmeden önce mutlaka buzdolabında en az 3-4 saat bekletmem gerekiyor ve aslında işin en dertli kısmı piştiğini anlamam zor çünkü fırından çok yumuşakken çıkartıyorum.Biz bu sefer de yumurtaları bütün kullanacağız, macera arayan aynı tarifi iki farklı şekilde de deneyebilir.

400 gr krem beyaz peynir (benim tercihim pınar beyaz)
150 gr toz şeker
60 gr un
50 gr krema
4 yumurta
80 gr bitter çikolata (erimiş)
1 paket vanilya
1 silme çay kaşığı tacın

Önce peynir ve toz şekeri biraz çırpıp peyniri yumuşak ve homojen hale getireceğim. Arkasından sırasıyla; krema, un, yumurtalar ve tarçın-vanilya gelecek . Her bir malzemede bir dakika kadar orta hızda çırpacağım. Bütün malzeme güzelce karışınca 1/3 ünü ayırıp, ayırdığım kısmın içine erimiş çikolatayı ekliyorum. Kalıba önce beyaz ve çok olan kısmı üzerine çikolatalı kısmı koyup bir bıçakla mermer deseni olacak şekilde sadece 1-2 kere karıştırıyorum. Fırınım 120 derecede 25-30 dakikada pişecek. Kontrol noktam şu; kalıbımın ortasında 5 cm çapında bir bölüm yumuşak kalmalı. Orası kek dışarı çıkıp, oda sıcaklığına gelene kadar pişmeye devam edecek ve dışarıda sertleşecek. Ortasının da kenarları gibi sertleşmesini beklersem, soğurken çatlama garantidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder