7 Aralık 2013 Cumartesi

Karamelize muzlu alt-üst kek





 Bu tarifi asistanım Günçe buldu. Bazı iyileştirmeler ve düzeltmeler yaptık, şahane bir hale getirdik. Tarif 22 cm'lik bir kalıba uygun. Çok derin olması gerekmiyor. Hatta fırına girmeye uygun yani plastik saplı olmayan bir tava bile olabilir. Muzları çok ince doğramayın, zaten canları bir damlacık, pişince iyice eriyip gitmesinler. Yani 1 cm kalınlığa kadar çıkabilirsiniz. Kalıbın tabanını mutlaka bolca tereyağıyla yağlayın. Yoksa kek piştikten sonra muzlar kalıpta kalır. Ayrı bir yerde 120 gr toz şekeri açık kahverengi olana kadar eritin. Aslında su koymadan erittiğimde şeker hem erirken hem da renk almış olacak.Bu işleme kuru karamel diyoruz; susuz bir şekilde şekeri hem eritmiş hem de karamelize etmiş oluyorum. Ocaktan alın ve içinde 50 gr tereyağını eritin. Karamelize olmuş şekerin içine tereyağını attığınızda baya bir hareket ve buhar olacak elinize dikkat edin. Hızlıca karıştırarak sıcak şekerin içinde tereyağını eritin. Kalıbın tabanına yaydığınız muzların üzerine karameli dökün. Ben çok sevdiğim için karamelin üzerine bolca toz Hindistan cevizi serpiştirdim. Üzerine de kek kremasını boşaltıp 170 derecede 20-25 dakika pişireceğiz. Yine tabi ki bir bıçak veya kürdanla pişip pişmediğini kontrol edeceğiz.
150 gr tereyağı(yumuşak)
180 gr toz şeker
200 gr kek un ( eğer kek un bulamazsanız- ki bütün marketlerde artık satılıyor- normal un kullanıp 1 dolu çay kaşığı kabartma tozu atınız)
2 büyük boy yumurta
140 gr süt
1 paket vanilya
Kek malzemesinin hepsini mikserle homojen yoğun kıvamda bir kek kreması olana kadar çırpın. Bu aşağı yukarı 3-4 dakika sürer. Kek kreması hazır olunca kalıptaki malzemenin üzerine dökün ve pişirin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder