15 Aralık 2013 Pazar

Kızarmış muz




Bu akışkan mayalı kızartma hamurunu kullanmak için en uygun meyve sanırım muz. Zaten bir sıkımlık canı var, dışındaki hamur çıtır çıtır kızarana kadar içeride muzlar da harika bir şekilde yumuşuyor. Muzlar soğumadan, ılık ılık, vanilyalı dondurmayla beraber yiyorsunuz. Elma, armut, ayva gibi meyvelerle de fena olmuyor ama bu meyveleri kızartma hamuruna bulamadan önce mutlaka limon suyu ve şekerle sularını salıp yumuşayana kadar pişirmem gerekiyor. Kızartacağınız parçaların büyüklükleri size kalmış. Eğer muz kullanacaksanız çok ince ve küçük yapmayın, hamur kızarana kadar içinde eriyip gitmesin.
 250 gr su
160 gr un
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tutam tuz
5 gr yaş maya
Yaş mayayı suda eritin, içine un, tuz ve şekeri ekleyin, güzelce karıştırın. Akışkan bir hamur olacak. Bu hamuru buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer hemen kullanmak istiyorsanız üzerinde köpükler oluşup kabarana kadar mayalandırmanız gerekli. Hamura bulayarak kızartacağınız meyveler kuru olmalı. Yani eğer elma, armut, ayva gibi meyveler kullanıyorsanız ve de önceden hafif pişirdiyseniz- ki öyle yapmalısınız- kağıt havluyla kurulayın. Farklı aromalar gelsin isterseniz, mayalı hamurunuza toz tarçın, karanfil, nescafe, toz zencefil, muskat rende gibi şeyler atabilirsiniz. Hamurunuz mayalandırdıktan ve kullandıktan sonra artarsa da buzdolabına koyun, tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Hamura buladığınız parçalar, yağa attığınızda dibe çökmeden yağın üstüne çıkmalı. Koyu kahve renk alana kadar kızartın. Hamur ince gibi görünüyor ama pişmesi çok da hızlı olmuyor. Yağdan çıkartınca, önce kağıt havlu üzerinde biraz yağını süzdürün, isterseniz toz şekere bulayabilirsiniz. Hamuruna koymadıysanız toz şekere bularken 1-2 tutam da tarçın atabilirsiniz. Battı balık yan gider deyip, işin suyunu çıkartmak isterseniz, bir de çikolata eritin oldu olacak, içine batıra batıra yersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder