15 Aralık 2013 Pazar

Financier



Bu minik kekçiklerin de  kalıpları özel aslında. Derin olmayan, dikdörtgen kalıplarda pişiyor. Özelliği külçe altın şeklinde olması. (kelimenin Türkçe karşılığı finansçı) Para ,pul, borsa işleriyle uğraşanların, kafa kaşıyacak vakitleri olmadığında atıştırsınlar diye yapılmaya başlanmış. Bizim kullanacağımız toz yeşil fıstık yerine, aynı ölçü toz badem veya fındık da kullanabilirsiniz.
100 gr tereyağı (yumuşak)
140 gr toz şeker
3 yumurta (oda sıcaklığında)
50 gr un
120 gr toz yeşil fıstık
30 gr süt (oda sıcaklığında)
Yumuşak tereyağı ile toz şekeri mikserle çırpın. Şekerler biraz eriyip, tereyağı beyazlaşıp hafif kabarsın. Yavaş devirde çırpmaya devam ederken yumurtaları teker teker yedirin ve tekrar yüksek hızda çırpmaya devam edin. Yumurtalar da şeker ve tereyağıyla beraber biraz kabarsın. Yine yavaş devirde sütü ekleyin. Sütünüz soğuk olursa kesik bir görüntü oluşabilir, aynı şey yumurtalar için de geçerli, mümkünse başlamadan önce her şeyi buzdolabından çıkartın ki eklemelerde kesikli dokular oluşmasın. Olursa da bir şey olmaz, siz çırpmaya devam edin toparlanırlar. Mikserle kabartma işleri bitince, un ve toz yeşil fıstığı ekleyin, kabarıklığı söndürmeden, hacmini bozmadan spatula veya tahta kaşıkla, kuru malzemeleri yumurtalı karışıma ekleyin. Çok sulu olamayan, hafif köpüklü bir hamur elde etmiş olmalısınız. Eğer finansiye kalıbınız yoksa kalınlığı 1-1,5 santimi geçemeyecek şekilde başka bir kalıba yayabilirsiniz. 180 derecede üzerleri renk alana kadar pişirin. Sığ olduğu için tabi ki çok uzun sürmez, eğer kendi kalıplarında pişirirseniz 10-12 dakikada tamamdır. Bütün bir şekilde pişirip keserseniz ılık suyla ıslattığınız ince bir bıçakla kesmelisiniz. Yumuşak ve biraz yapışık, nemli bir kek oluyor, ben aynı hamuru biraz daha farklı bir kalıpta pişirip boşluk kalan yerleri de erimiş bitter çikolata doldurdum pek şahane oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder