17 Aralık 2013 Salı

Snickers'ın ev hali





Pek de kolay değil. Yahu ne uğraşacağım, alırım bakkaldan 2 liraya yerim diyebilirsiniz, demeyin. Üç farklı tarif bir araya gelecek. Ben 20x 20 lik bir kare kalıba yaptım. Bu kalıbın fırına girmesi gerekemeyecek. Ama yaptıktan sonra kalıbınızdan kolay çıkabilmesi için, kalıbın tabanını ve kenarlarını streç filmle kaplayın, hatta bir kaç santim dışarı taşsın ki taşan yerlerden tutup çekebilesiniz. Öncelikle sütlü çikolatadan bir ganaj yapacağız, sonra fıstık ezmesiyle mutfak robotunda çekeceğimiz bir kırıntı yapacağız. Son olarak da, karamel sos ve hepsini üst üste yayıp 1 saat kadar buzdolabına atacağız. Çok büyük parçalar yenemiyor, bir parmak kalınlığında parçalar halinde kesebilirsiniz veya daha minik de olabilir. İlk önce kırıntı hamurumuzu yapalım.
150 gr un
100 gr pudra şekeri
175 gr tereyağı
1/2 çay kaşığı vanilya
Bütün malzemeyi mutfak robotunda çekerek kırıntı hamurunuzu çok çabuk hazır edebilirsiniz. Makinanız yoksa elinizle yapmanız gerekecek. Hamuru yoğurma işini malzemeler bir araya gelmeden kırıntı halindeyken bırakın. Hamuru elinizde çiğ köfte şekline getirin ve tepsiye koyun, 180 derecede kahverengi olana kadar pişirin. Hamur parçaları ılınınca, 2 çorba kaşığı fıstık ezmesiyle beraber, yine mutfak robotunda çekerek yeni bir kırıntı oluşturmanız gerekiyor. Kırıntı elinizle sıkıştırdığınızda kolayca bir araya gelecek kadar nemli olmalı. Bu, birinci malzememiz.
İkinci malzeme;
60 gr krema ve 10 gr tereyağını ocakta ısıtın, ısınan krema tereyağı karışımın içine 100 gr sütlü çikolata atın ve kaşıkla karıştırarak çikolataları eritin.
Son olarak karamel sos yapacağız.
200 gr toz şeker
80 gr su
100 gr krema
120 gr tereyağı
Toz şeker ile suyu ocağa koyun, kaynamaya kenarlardan renk almaya başlayınca içine erittiğiniz tereyağı ve kremadan oluşan bir karışımı ekleyeceğiz. Tereyağı ve kremayı ister ocakta ister mikrodalgada ısıtıp eritin. Krema karışımın,ı ocaktaki şekere eklerken dikkatli olun, çok kuvvetli buhar çıkacak yanmayın. Hızlıca karıştırın, kaynatmaya devam edin. Karışımınız koyu kahverengi olunca ocaktan alın ve içine 2 avuç tuzsuz yer fıstığı atın.
Şimdi bu 3 malzeme ince katmanlar halinde üst üste gelecek. Tabanına streç film kapladığınız kalıbınıza, ilk önce 2-3 mm kalınlığında ganaj döşeyin. 3-4 dakika buzdolabında bekletin. İkinci katımız fıstık ezmeli kırıntımız.  İlk çikolata katının üzerine yarım santim kalınlığında kırıntıyı döşeyin ve güzelce sıkıştırın. 3. katımız karamel sos. Karameli de 2-3 mm kalınlığında, kırıntı katmanın üzerine yayın. Son olarak, ganajdan ince bir tabaka daha sürün ve buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Kalıptan çıkartmak için dışarı taşan streç filmden çekerek çıkartın. Yine de zorlarsa bıçakla desteklemeniz gerekebilir. Çok büyük parçalar yenmiyor. Yarım parmaklık dikdörtgen parçalar kesin. Aslında, en üst kat çikolatayı sürmeden kesmek ve kesik parçaları bütün olarak çikolataya batırmak da olabilir ama o zaman biraz fazla tatlı oluyor.
Kendi snickers'ınızı yaptınız.. Tebrikler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder