18 Aralık 2013 Çarşamba

Tiramisu cheesecake



                          

İşin içine tiramisu girince peynir de ister istemez mascarpone'ye dönüyor. Kolay bulunuyor artık ama maalesef çok pahalı. Bütçeyi gözden geçirin, hakkıyla yapayım derseniz mascarponeyi alın, yoksa onun yerine pınar beyaz kullanabilirsiniz. Mascarpone ile beyaz krem peynir arasında, içlerindeki yağ oranı olarak, üründe çok farklılık yaratacak oranda bir fark yok. Mascarpone dediğimiz şey aslında tam olarak bir peynir de değil, sitrik asitle fermente olmuş yağlı krema. Labne peynirin yağ oranı diğer ikisine oranla % 17-20 oranında daha az.
Kekin tabanı ve kenarları için yine bir tiramisu malzemesi olan kedi dili kullanacağız. Paketlerde hazırları satılıyor biliyorsunuz. Ama daha önce verdiğim kedi dili no.2 tarifi de çok uygun, çok daha maliyetsiz tabi ki. Benim kalıbım 24 cm'lik kalıp. Kalıbın kenarlarına ve tabanına kedi dillerini döşeyeceğiz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi kenarlardaki kedi dilleri 1 cm kadar kekin üzerinde kalacak. Kedi dillerini tabana döşediğinizde, aralarda boşluklar kalacak. O boşlukları da kedi dillerini parçalayarak ve kırıntı haline getirerek doldurmaya çalışın.
20 adet kedi dili
375 gr maskarpone
75 gr pudra şekeri
80 gr bitter çikolata
2 yumurta akı
2 yumurta sarısı
20 gr un
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı kahve likörü
1 çorba kaşığı acı badem likörü ( isterseniz biraz daha fazla koyun )
1 Türk kahvesi fincanı koyu kahve ( filtre kahve olur, türk kahvesi olur, nescafe olur, espresso en şahanesi olur)
Mascarpone , pudra şekeri ve yumurta sarılarını orta hızda 1 dakika çırpın. Karışımın 1/3 ini ayırın. Fazla olan 2/3 lük kısmın içine unu ve acı badem likörünü ekleyin. Kalan 1/3 lük kısmın içine erittiğiniz çikolatayı, kahveyi ve kahve likörünü ekleyin spatula veya kaşıkla karıştırın. Ayrı bir yerde yumurta aklarını ayrı bir yerde yoğunlaşıp kar kıvamına getirene kadar çırpın. Şimdi son iş, yumurta aklarını da aynı oranlarda çikolatalı ve beyaz karışımlara paylaştırmak. Çikolatalı olan kısmı 1/3 yumurta akı, beyaz olan kısmı da kalan yumurta akıyla karıştıracağız.(biraz karışık bir matematik problemi gibi oldu ama siz anladınız beni). Bu iki farklı renkteki kremayı, kalıbınıza, bir kaşık birinden bir kaşık diğerinden şeklinde karışık olarak dökün. Bir kaşıkla mermer deseni oluşturmaya çalışın. (cheese brownie' de fotoğraf var). Fırınınızı 140 dereceye ayarlayın ve ısınmış fırına kekinizi atın. Yarım saat kadar pişecek. Eğer üzeri fazla renk almaya başlarsa fırının ısısını120 ye kadar düşürebilirsiniz. Ortasında 5 cm çapında yumuşak bir kısım kalınca fırından çıkartın, ortadaki o yumuşaklık kekiniz oda sıcaklığına gelene kadar sertleşecek. O kısmın da fırında sertleşmesini beklerseniz kekiniz soğuduğunda fazla sertleşir ve de çatlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder