29 Aralık 2013 Pazar

Stollen kek..bu da yılbaşı sebebiyle



Kek dememe bakmayın, aslında bir kek değil, mayalı tatlı hamurdan yapılan, bizim daha çok çörek dediğimiz formata uyuyor. Fotoğraf, çok sevgili yoga hocam Selda Köksal'ın, tanımadığım yan komşusu Petra'nın yaptığı kekin fotoğrafı. Ama çok büyük bir acayiplik yapmazsanız, sizin yaptığınız da böyle olacak. Bu tariften sonra, bir tane daha özellikle İngiliz mutfağı (öyle bir şey varsa tabi) için çok geleneksel bir kek olan başka bir Christmas kek tarifi vereceğim.. İkisinin de özelliği pişirildikten sonra yemeden önce uzun süre, yağlı kağıt veya sıkı dokunmuş keten ekmek bezlerine sarılarak bekletilmesi. Uzundan kastım 2-3 hafta falan. Yeni yıl ve Christmas için yapılan bu keklerin ortak özellikleri içlerinde kuru meyveler olması bu da aslında gelecek olan yeni yılın bereketli olması için.
175 ml ılık süt
5 gr instant maya
1 yumurta (oda sıcaklığında)
75 gr toz şeker
75 gr tereyağı (yumuşak)
350 gr un
200 gr marzipan (badem ezmesi yani)
100 gr portakal kabuğu şekerleme
60 gr kuru üzüm
60 gr kuru kayısı ( küçük doğranmış)
60 gr kuru yaban mersini
(isterseniz bir avuç bitter veya sütlü ufak doğranmış çikolata da atabilirsiniz)
Ilık sütünüzü bir kaba koyun, içine mayayı ekleyin şöyle bir karıştırın. Kuru meyveler hariç, bütün malzemeyi ekleyin ve hamurunuzu 10-15 dakika kadar yoğurun. Kuru meyveleri de ekleyin, hamurunuzu büyük bir beze şeklinde, tezgah üzerinde veya bir kabın içinde, kendi hacminin en az 1 katı olana kadar mayalandırın. Mayalandıracağınız yer neresi olursa olsun, hamurun altını ve üstünü mutlaka unlayın ve hamurunuzu güzelce örtün ki mayalanırken üzeri kurumasın. İlk mayalanmadan sonra, hamurun yukarıya bakan kısmı tezgaha gelecek şekilde 2 parmak kalınlığında, dikdörtgen şeklinde açın. Badem ezmesin,i hamurun boyu uzunluğunda yuvarlak sucuk şekline getirin, hamurun ortasına yerleştirip, hamurunuzu badem ezmesinin üzerine katlayın. Pişirmeyi yapacağınız tepsinin üzerine yerleştirin ve 2. defa tekrar 1 misli olana kadar mayalandırın.
Fırınınızı 190 dereceye ayarlayın. Fırına atmadan önce üzerine 2 yumurta akıyla 2 çorba kaşığı su karışımını sürün ve 30-35 dakika üzeri güzel aşık kahve rengi alana kadar pişirin. Fırından çıkınca üzerine biraz pudra şekeri eleyin. Oda sıcaklığına gelince, yağlı kağıt veya beze sarın ( kesinlikle streç film değil) ve dayanabilirseniz 2-3 hafta bekletip, üzerine bol pudra şekeri serperek yiyin. Hemen yenirse de bir şey olmaz, zaten harika kokacağı için ve de ilk defa yapıyorsanız büyük ihtimalle dayanamayıp yiyeceksiniz... afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder