8 Ocak 2014 Çarşamba

Balkabağı püreli cheesecake



Balkabağı püresini, bildiğimiz kabak tatlısını rondoda çekerek yapacağız. Bunun için tavsiyem şu; evde kabak tatlısı yaptığınızda 400 gr kadarını püre haline getirebilirsiniz, ben evde kabak tatlısı yapmıyorum derseniz, şu aralar ev yemekleri yapan her yerde kabak tatlısı satılıyor, 2 porsiyon alabilirsiniz veya yarım kilo balkabağını 350 gr toz şekerle, hiç su koymadan, çok kısık ateşte tatlı pişir gibi pişirir, çok su saldıysa suyunu süzdürüp püre yaparsınız. Sonuçta bize 400 gr kadar kabak tatlısı püresi gerekli.
Taban için daha önceki birçok cheesecake tarifinde olduğu gibi, istediğiniz bisküviyi kullanabilirsiniz. Ben bu sefer kekin kendisi çok baharatlı ve yoğun aromalı olacağından eti petit-beurre kullandım. Tarif 22 cm çapında bir kalıp için uygun.
1,5 paket bisküviyi 100 gr tereyağı ile rondoda kırıntı hamur olana kadar çekin, isteyen evde varsa 1 çorba kaşığı tahin atabilir. (aslında eğer yoksa bence almalısınız. Canları olur olmadık şekerli acayip şeyler istediğinde çocuklara ve size tahin-pekmez çok daha faydalı)
400 gr krem beyaz peynir
150 gr toz şeker
3 büyük boy yumurta
2 çorba kaşığı nişasta (buğday veya mısır)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
2 çorba kaşığı balkabağı püresi ( geri kalan kremayla karışıp kek piştikten sonra üzerine 2. katman olarak koyulacak.)
Krem beyaz peynir, toz şeker ve nişastayı 1-2 dakika çırpın. Yavaş devirde çırpmaya devam ederken, yumurtaları teker teker ekleyin. Artık mikserle işiniz bitti. Balkabağı püresini, tarçın ve karanfili kaşık veya spatula ile güzelce karıştırıp bisküvi tabanın üzerine boşaltın. 130 derecede 30-35 dakika pişireceğiz. Kalıbınızın ortasında 3-4 cm çapında bir kısım yumuşak kalacak şekilde fırından çıkartın. Bu kısım, kekiniz oda sıcaklığına gelene kadar sertleşecek, çünkü içindeki yumurta pişmeye devam edecek. Kek oda sıcaklığına gelince, kalan balkabağı püresini isterseniz sade, isterseniz 50 gr krema 1 çorba kaşığı toz şekeri güzelce çırpıp bu şekerli çırpılmış krema karışımıyla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Kekinizin en üstüne toz ceviz serperseniz nefis olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder